Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A mezei pacsirták már megszólaltak a Dél-Alfödön

A Körös-Maros Nemzeti Park egyes pusztaterületein már Zsuzsanna-nap előtt megszólaltak a mezei pacsirták. Igaz, még nem a szépséges nászéneküket hallatták, csupán néhány rövid strófával hívták fel magukra a figyelmet.

A mezei pacsirták általában a Földközi-tenger mellékén töltik a telet, de az enyhébb teleken egy részük nem vonul délebbre. Így történhetett, hogy a Cserebökényi pusztákon már december végén, január elején is hallhattuk éneküket.

A Kígyósi-pusztán február 10. környékén hallottuk az első pacsirtaszót, s az esőmentes, napsütéses napokon azóta is rendszeresen megszólalnak a reggeli órákban. A Kis-Sárréten már február 9-én felcsendült az első pacsirtaszó, s azóta is rendszeresen hallunk éneklő példányokat. Természetesen itt sem hosszú dalolásról van szó, csupán néhány strófáról.  

Kardoskút térségében a Fecskési-gyepen február közepén szólalt meg az első mezei pacsirta, míg a Csanádi pusztákon csak február 20-án reggel hallottuk az első éneklő madarat. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon egyelőre még nem figyeltünk fel pacsirtaszóra – számolt be róla a nemzeti park.

A néphit szerint, ha Zsuzsanna napján (február 19-én) megszólal a mezei pacsirta, akkor már közeleg a tavasz.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!