Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lakhatás: felelős önkormányzatokat keresnek

Országos pályázatot indít a Habitat for Humanity Magyarország ‘Önkormányzatok a lakhatásért’ címmel. Azokat az önkormányzatokat szeretnék díjazni és felhívni eredményeikre a figyelmet, amelyek a 2019/2024-es ciklusban kiemelten foglalkoztak a lakhatással kapcsolatos problémákkal és előremutató intézkedéseket vezettek be., mondták el szerkesztőségünknek Három kategóriában várják a jelentkezéseket 2024. április 2. éjfélig.

A Covid-járvány, az energiaválság és a magas infláció súlyosbították a megélhetési és lakhatási gondokat, egyúttal az önkormányzatok mozgásterét is jelentősen korlátozták, miközben a lakosság még gyakrabban fordult hozzájuk segítségért. A Habitat azokat az önkormányzatokat keresi, amelyek ennek ellenére sem hagyták cserben lakosaikat és a lehetőségekhez mérten példamutató erőfeszítéseket tettek és hiánypótló jó gyakorlatokat valósítottak meg.

A kiválasztásra kerülő önkormányzatok – vagy az általuk megjelölt helyi intézmények/szervezetek – különböző mintaprogramok megvalósítására kapnak pénzügyi és szakmai támogatást. Három, településméret szerinti kategóriában lehet nevezni; mindegyikben egy pályázót díjaznak:
Nagy- és középvárosok, kerületek:

  • A 20 ezer fő feletti városok és budapesti kerületek rezsitámogatási és adósságkezelési alapra pályázhatnak, 2 millió Ft értékben.
  • Kisvárosok: Az 5-20 ezer fős városok nyílászárócserére pályázhatnak nyolc lakásban, 4 millió Ft értékben.
  • Községek: Az 5 ezer fő alatti települések tűzifa támogatási alapra és tároló építésére pályázhatnak, 7,5 millió Ft értékben.

A pályázatok értékelését a Habitat munkatársai és egy háromfős szakmai zsűri végzi: Kőszeghy Lea szociológus, Rácz Béla közösségszervező, valamint Dr. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A pályázatok szociális, intézményi, környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok szerint kerülnek elbírálásra, az intézkedések jellege és a települések eltérő adottságainak figyelembevétele mellett.

Április 2. éjfélig várják a jelentkezéseket.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!