Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kossuth Lajos elfogyott regimentje: kiállításmegnyitó a Tornyaiban – vásárhelyi szállal

Kossuth Lajos elfogyott a regimentje – A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története címmel nyílik kiállítás 2024. február 23-án, pénteken 17 órakor a Tornyai János Múzeumban.

A kiállítás témáját az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc után magukra maradt, sok esetben elszegényedett, hadirokkanttá vált egykori honvédek – és néha sajnos a támogatásért csalással jogosultságot szerző „ál-honvédek” – részére 1873. március 16-án megnyitott Honvédmenház története adja – olvasható a tárlat ajánlójában. A bentlakásos intézményben a veterán honvédek katonai rend szerint, ügyeletes tisztek felügyeletével, egyenruhát viselve, biztos körülmények között élhették öregkoruk mindennapjait.

Az 1910-es években, élete alkonyán a Hódmezővásárhelyről elszármazott Schweiger Mór őrmester – akit Plohn József is megörökített – is a Honvédmenház lakója volt.

A tárlatot bemutatja és a kiállítást megnyitja:

Ress-Wimmer Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Egyetemi Könyvtár, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Kari Könyvtár könyvtárosa.

A mintegy húsz tablóból és számos dokumentummásolatból álló, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közös kiállítása 2024. március 10-ig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum földszinti termeiben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!