Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

60 év alatt 6 vásárhelyi játszott a világhírű Molnár Dixieland Bandban – videó

Egy időben még Molnár Gyula zenekarvezetőt is vásárhelyi muzsikus helyettesítette. Nem más, mint Almási István. A képen a zenekar egyik felállása, két vásárhelyivel: Blaskovics László (trombita), Kalocsai Géza (dob).

– A vásárhelyi zeneoktatás magas minőségét jelzi, hogy a tavaly fennállása 60. évfordulóját ünneplő, világhírű szegedi Molnár Dixieland Bandban hat évtized alatt hat vásárhelyi is muzsikált – mondta a ma is két dixie zenekarban is játszó Blaskovics László, aki maga is oszlopos tagja volt Molnár Gyula zenekarának.

A Molnár Dixielandnél egyébként idehaza csak az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a régebbi. A Molnár Dixie ugyanis 1964 óta zenél.

– Legjobb tudomásom szerint az első vásárhelyi, aki játszott a Molnárban, nem más, mint a zongorista Jakab Zoli volt, az, akinek az édesanyját, Jakab Jenőnét a zeneiskola zongoratanárként ismerték a vásárhelyiek. Zoli később orvos lett, s jelenleg háziorvosként dolgozik Kunhegyesen.

Nagyon sokan kerültek a szegedi együttesbe a Kerekes Pál által életre hívott és irányított egykori Vásárhelyi Fúvószenekar tagjai közül. Ilyen volt Deák Sándor trombitás, a Szegedi Nemzeti Színház első trombitása, aki viszonylag hosszabb időt, több mint tíz évet játszott a zenekarban.

– Ez már a ’70-es években volt, s egy időben ketten voltunk első trombitások a fúvószenekarban, ő volt a nagyfiú és meg a kicsi, s a példaképemnek tartottam.

A Molnár Dixieland Bandbe az 1970-es évek közepén került eredetileg klarinétosként, nem más, mint Almási István. – Azért került a zenekarba, mert Gyula másfél évre kiment külföldre dolgozni, de amikor a zenekarvezető visszajött, ott maradt, de már szaxofonosként – idézte fel az impozáns vásárhelyi névsor elejét Blaskovics László, aki maga 1981-ben került be a zenekarba. – Ezt annak köszönhetem, hogy már volt dixielandes tapasztalatom, ugyanis 1975-ben Vásárhelyen megalapítottuk a Blaskó Dixieland Bandet. 25 évet játszottam trombitásként a Molnár Dixielandben, de ezzel párhuzamosan a saját zenekaromban is. Az utóbbi tagjai rendszeresen kisegítették Molnárékat azok pedig Blaskóékat – világított bele Blaskovics László a két zenekar és zenészei baráti viszonyába.

Blaskovics László 25 évet játszott a szegedi zenekarban. Ő volt a hat vásárhelyi tag egyike

A Blaskó Dixieland tagja közül került Molnár Gyula zenekarába Kalocsai Géza dobosként, aki huszonegynéhány évet játszott velük. Blaskovics László 2006-ig játszott Molnáréknál, őt a harsonás Sallai László követte.

  • Molnár Dicie2
  • Molnár Dixie 55
  • Molnár dixie

A Molnár Dixieland Band a vásárhelyi zenészekkel bejárta a fél világot, részt vett a legismertebb, legjelentősebb dzsesszfesztiválokon.

– Sokat tanultunk zenésztársainktól, hiszen a Molnár Dixielandban két világsztár is játszott: Molnár Gyula és Garai Márta. Jártunk olyan holland dixie-fesztiválon, ahol 100 zenekar is fellépett. Mi is hoztuk a többiek átlagát, de Gyula mindig jobban klarinétozott, mint bárki, Márta pedig jobban játszott, mint a többi zongorista. Az értő közönség ezt már a harmadik szám után észrevette. Fél óra után már a lábaink előtt hevert. Márta akkor kezdett csak énekelni Ella Fitzgerald hangon, s attól mindenki elájult. Ráadásul úgy zongorázott, mint Oscar Peterson. Büszkék lehetünk mi vásárhelyiek, hogy kísérhettük őket – összegezte Blaskovics László.

Egy kis ízelítő a vásárhelyi zenészekkel dúsított Molnár Dixie fellépéseiből:

Frissítés: Van egy hetedik is.

Az 1979-ben Vásárhelyen született Simon Krisztián 7 éves kora óta dobol. Első ütőhangszeres tanára Takó Lajos volt, akinek nagyon sokat köszönhet. A zene meghatározó része az életének. 2012 óta a Molnár Dixieland Band tagja.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!