Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Valamiért Vásárhelyre jutottak a legszegényebbeknek szánt élelmiszercsomagok

Sok hátrányos helyzetű településre pont nem jutott a szegényeknek szánt élelmiszercsomagokból – derül ki az Átlátszó friss cikkéből. Csongrád-Csanádban a hátrányos helyzetű települések felén semmit sem kaptak, míg Hódmezővásárhely és Mindszent taroltak.

Egy 2014-es kormányrendeletre hivatkozott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amikor arról kérdezte az Átlátszó, mi alapján döntöttek arról, hogy mely településen osztják ki az uniós milliárdokból vásárolt élelmiszercsomagokat. A közadatigénylésben megkapott táblázatok szerint a hivatkozott járásokban pont a szegényebb településekre nem jutott csomag.

A 2014-es kormányrendelet alapján Csongrád-Csanád megye legfejletlenebb járása a kisteleki, itt összesen 6 település (5 község, 1 város) van, amelyek mindegyike kapott csomagot, összesen 5181 darabot. A megye második legrászorultabb járása az országos listán 59. helyen álló Makói járás, ahova 8922 csomag jutott. Ide 13 község és 2 város tartozik, de a 15 településből csak 7-re jutott az élelmiszersegélyből, pont a legszegényebbekre nem.

A Mórahalmi járás a 2014-es rendelet szerint a 70. az országos listán, ide 8803 csomag jutott, és minden településre (9 község, 1 város) elértek, ahogy a Csongrádi járásban (3 község, 1 város) is. A következő a Szentesi járás (7 község, 1 város), ahola 4 legszegényebb településen senki sem kapott csomagot.

A listán a legfejlettebb terület, ahová csomag érkezett, az a Hódmezővásárhelyi járás (két község, két város). Ennek ellenére épp ide jutott Csongrád-Csanád megyében a legtöbb csomag, mintegy 9581 darab. A járáson belül szinte kivétel nélkül a városok, Hódmezővásárhely és Mindszent taroltak, így

Hódmezővásárhelyre 7251 csomag jutott a összesből, ami 75%-os arány.

A portál kereste a hódmezővásárhelyi önkormányzatot, de ők is csak annyit mondtak: nem tudják, hogy ki és milyen alapon kapott csomagot, az osztás nem az önkormányzaton keresztül történt.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!