Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tematikus tárlatvezetésekkel emlékeztek a holokauszt áldozataira a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja, annak emlékére, hogy a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben ezen a napon szabadították fel az auschwitzi haláltábort. A héten több száz vásárhelyi diák vett részt azokon a tematikus múzeumi órákon, amelyeken a hódmezővásárhelyi zsinagógát, valamint a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet bemutatva ismerkedhettek meg a fiatalok a zsidó kultúrával és a nyolc évtizeddel ezelőtti vészkorszak történetével, fejet hajtva az áldozatok emléke előtt, tájékoztatta szerkesztőségünket a Tornyai János Múzeum.

1945. január 27-én szabadult fel az auschwitzi haláltábor. Ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A határozatban foglalt „emlékezés és tanítás kötelességének” tett eleget a hódmezővásárhelyi Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, amikor a héten több száz diákot fogadva mutatta be a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a vidék első – 2004-ben létrehozott – állandó holokauszt tárlatát. A Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely, mivel a zsidó hitközség egykori iskolájában került kialakításra, elsősorban a gyermekáldozatokra fókuszál. A holokauszt mintegy hatmillió áldozata közül minden tizedik magyar volt, egynegyedük pedig gyermek, illetve 24 év alatti fiatal.

Almási Enikő, az intézmény munkatársának irányításával az elmúlt napokban a hódmezővásárhelyi köznevelési intézmények ‑ a Németh László Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola ‑ diákjai közül mintegy kétszázan ismerkedhettek meg a zsidó kultúrával (többek között Radnóti Miklós és Kertész Imre irodalmi munkásságával feladatlapok segítségével) éppúgy, mint a nácik által elkövetetett tömeggyilkosságok tragikus történetével. A kisebbek megcsodálhatták a zsinagóga rózsaablakát, illetve zsidó dalok megtanulásával közeledhettek a judaizmus hagyományvilágához.

Fotók: Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!