Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hurrá, utolértük az uniót – de csak élelmiszerárakban

A 2023-as évben a magyar élelmiszerárak átlaga elérte az európai uniós átlag 98 százalákát, tehát Magyarországon nagyjából ugyanannyiba kerülnek az élelmiszerek, mint az unió többi országában. A bérek viszont jelentősen eltérnek az EU-átlagtól.

Mindezt a G7 gazdasági hírportál írta meg a jegybank és az uniós statisztikai hivatal adataira támaszkodva. Az oldalon közzétett grafikon szerint országunk egy nyolc államból álló csoporthoz tartozik, Szlovénia, Portugália, Litvánia, Horvátország, Spanyolország, Csehország és Hollandia társaságában. Ezekben az országokban nagyjából az EU-átlagon van az élelmiszerek árszintje. A román 72 százalék és a luxemburgi 120 százalék a két szélső érték.

A bérekben már sokkal nagyobb különbségek vannak az unióban, mint az árakban. 2023-as béradatok ugyan nem állnak még rendelkezésre, azt tudjuk, hogy 2022-ben a magyar élelmiszerárszint már az uniós átlag 90 százaléka volt, a bérszint azonban csak az uniós átlag 39 százalékát tette ki. 2023-ban óriási ugrottak az árak Magyarországon, egyetlen év alatt 90-ről 98 százalékra nőtt az itthoni árszint uniós átlaghoz viszonyított aránya. Esélyes tehát, hogy az olló az árszint és a bérszint között tavaly tovább nyílhatott, hiszen a magyar bérek emelkedése valószínűleg nem követte ilyen arányban az árak emelkedését.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!