Hőszigetelt ablakokat kap a Varga Tamás iskola ebédlője

A majd 10 millióba kerülő munka során a már balesetveszélyes vagy nyithatatlan 19 ablak helyére 3 rétegű üveggel ellátott új ablakok kerülnek. A beruházás költségeit teljes egészében a város állja.

A közbeszerzési eljárást 9,9 millió forintos ajánlatával megnyert Marsala Kft. a munkaterületet már tavaly decemberben átvette, a munkálatokhoz azonban csak szerdán kezdett hozzá.

A Varga Tamás Általános Iskola régi épületében 1942-1949 között működött a Lórántffy és a (Németh László révén elhíresült) Cseresnyés népi kollégium. Ennek – a ma zömében ebédlőként használt (de egy osztályteremmel is rendelkező), műemléki és helyi védelem alatt is álló épületrész nyílászáróit cserélik ki.

– A régi faablakok nem voltak hőszigeteltek, balesetveszélyesnek bizonyultak, s néhányat ki sem lehetett nyitni, be voltak törve az üvegek, ezért döntött úgy a város, hogy új, hőszigetelt fa ablakokra cseréi azokat – mondta Rostás József projektmenedzser. Hozzátette, az épület utcafrontján 12 ablakot cserélnek, az udvari részen még 7-et. De kicserélik a hátsó bejárati ajtót is. A fehér, udvari bejárati ajtó marad, ahogy egyelőre a padlásfeljáró ajtaja is.

A nyílászárócsere a héten zajlik – s ezt megkönnyíti, hogy pénteken nem lesz tanítás az iskolában – a jövő héten már a vakolatjavítást végzik, akkor dolgoznak majd a belső javításon és a festésen. Elkészültek az új belső fapárkányok, melyeket szintén beépítenek, kívülre pedig horganyzott lemezpárkányokat tesznek.

Egyébként ez az épület energetikai felújításának első szakasza. Az elképzelések szerint lesz egy második üteme is, mégpedig a homlokzat felújítása.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!