Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Milyen sakkjátszmát játszik Lázár?

A közlekedési és építésügyi miniszter, Csongrád-Csanád 4-es választókerületének képviselője vasárnap este jelentette be, hogy hat ciklusnyi képviselőség után 2026-ban nem szándékozik egyéniben újra megmérettetni magát. Azóta beindult az országos sajtóban a spekuláció, mi állhat döntése hátterében.

Sokakat meglepett a hír, hogy Lázár János nem indul újra egyéniben a következő parlamenti választáson, és rögtön latolgatásba is kezdtek, mi lehet az oka egy ilyen döntésnek. Többekben felmerült az a gondolat is, hogy talán polgármester – jelöltként akarna Vásárhelyre visszatérni. „Információink szerint az építési és közlekedési miniszter határozottan nem készül arra, hogy Márki-Zay Péter ellen elinduljon a polgármesteri székért Hódmezővásárhelyen”, cáfolja a Telex mai cikke ezt az elméletet. Lázár már korábban is tett hasonló „visszavonulós” kijelentéseket, a hírportál forrásai szerint ezek bizonyos értelemben a politikai stratégiájába illeszkednek.

Az írás arra keresi a választ, hogy Lázár vajon milyen minőségben tervez a politikában maradni, miért ennyire korán, már két évvel a választások előtt jelentette be, hogy nem indul egyéniben, és vajon feladja-e eddig hangoztatott elvét, hogy csak egyéniben, nem listán szeretne bejutni a parlamentbe. A Telex a kérdésekkel persze – több csatornán is – megkereste magát a minisztert is, azonban eddig sehonnan sem kaptak válaszokat.

Lázár politikusi karrierjében vissza-visszatérő elem, hogy a hátralépését lengeti be. 2015-ben például azután vetette fel a visszavonulását a 444 szerint, hogy felmerült, akkori riválisa, Rogán Antal lesz Orbán Viktor kabinetfőnöke – írja a Telex. 2018-ban pedig már fél évvel a választások előtt bejelentette, ha választania kell egy országos pozíció vagy a választókerülete helyett, ő az utóbbit választja. Majd a 2018-as választás után, a kormányból már kiszorulva, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban kezdte újraépíteni a nimbuszát – saját magára pedig úgy hivatkozni, mint „helyi kis politikusra”. Eközben nemcsak hogy résztulajdonnal rendelkezik a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai vadászkastélyt építő vállalkozásban, de a földjei a kastély körül terülnek el, és volt idő, amikor fácánokra is szívesen vadászott.

A cikk kitér a 2022-es választásra: Lázár ekkor azt a feladatot kapta, hogy legyőzze a képviselő- és miniszterelnök-jelöltként is induló Márki-Zay Pétert, amit teljesített, kapott is egy miniszteri tárcát érte. Ezután így fogalmaz a Telex újságírója: „Nem egészen világos, hogy ezekkel a visszalépéses, hátrahúzódós bemondásaival pontosan mit akar elérni, ezeket használja-e alkupozícióként, előremenekülésként. Egy fideszes forrásunk szerint ezzel Lázár csak taktikázik. Ha például bemondja, hogy 2018-ban nem akar kormánytag lenni, és hazamegy Vásárhelyre, akkor két dolog lehet: vagy így lesz, és akkor ő megmondta, vagy bekerül a kormányba, és akkor az terjed el, hogy ő ment volna haza, de Orbán nem tudja nélkülözni. Egy másik forrásunk eltérően látja ezt. Szerinte Lázár ezeket azért is csinálja, hogy amennyiben valamit stratégiailag kitalál, azt ne írják felül a rövid távú események. Vagyis ha elhatározta, hogy nem indul, akkor ne ragadja el a hév, kösse a szava.”

A miniszter, aki korábban egy évtizeden át volt Vásárhely polgármestere, szülővárosával kapcsolatban vasárnapi bejelentésében azt írta, hogy változásra, „sorcserére ” van szükség az „egyre jobban lemaradó” városban. Hogy Vásárhely mennyire nem lemaradó, és mennyire a politikai manipuláció része lehet ez a megfogalmazás, az abból a tanulmányból is látszik, amelyet a KSH tavaly hozott nyilvánosságra a megyei jogú városok teljesítményéről, gazdasági és környezeti fenntarthatóság szempontjából. Ezen ugyanis Vásárhely rögtön Szeged után következik, olyan városokat megelőzve, mint Miskolc, Debrecen vagy Szekszárd. Lázár odaszúrására persze Márki-Zay is visszaszólt, a miniszter posztja alatti kommentben: „Hódmezővásárhely már azt is megköszöni, ha nem akadályozod az elmúlt években megindult fejlődést: a város ugyanis éppen hogy nem lemarad, hanem minden ranglistán emelkedett”. Majd maga is arra utalt, hogy mivel képviselő ezek szerint Lázár már nem lesz, akár indulhat ellene a polgármesterségért. Igaz, ennek lehetőségét az ügyre rálátó források, ahogy fentebb írtuk, a Telex szerint cáfolják.

Kérdés marad, hogy ha Lázár János egyéniben nem indul ’26-ban, akkor vajon feladja eddigi elveit, és mégiscsak – sok más fideszes politikushoz hasonlóan – listáról szeretne bejutni a parlamentbe? Vagy teljesen kiesik az országgyűlésből? A Telex forrása szerint a miniszternek mindenben megmaradtak az ambíciói, tehát ez sem valószínű, vagyis nem kizárt a listás indulás.

Bár írásban és telefonon feltett kérdéseire a Telex nem kapott választ, végül egy kedd délelőtti, debreceni sajtótájékoztatón – ahol egyébként a helyközi közlekedés tarifaváltozása volt a téma – sikerült szóra bírniuk Lázárt politikai ambícióival kapcsolatban. A kérdésre, hogy polgármesterként akar-e indulni, kitérő választ adott csupán, saját magáról egyes szám harmadik személyben beszélve: „Lázár János előre megy, nem hátra” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy ha egyéniben nem, akkor listán indul-e, így felelt: „ezt majd a miniszterelnök úrral fogom megbeszélni. Ő a Fidesz elnöke”, majd sejtelmesen hozzátette: „Sokat fogok még együtt dolgozni a miniszterelnök úrral a közeljövőben és a jövőben is. Hogy milyen formában, az egy másik kérdés”.

Lázár bejelentését a HVG tegnapi cikke is elemzi – szerintük a miniszter több lépéssel előre tervez, ami sok lehetőséget nyitva hagy a jövőjét illetően, és meglepetést is okozhat szülővárosának, Vásárhelynek, és a Fidesznek is. Látszólag feladja a konfrontációt Márki-Zay Péterrel , és hátralép a helyi politizálástól – ugyanakkor eddig nem úgy tűnt, mintha Vásárhellyel, és Márki-Zayval kapcsolatban visszafogta volna magát. Gondoljunk csak a vásárhelyiekkel szemben többször elhangzó zsarolására, amely még fideszes körökben is visszatetszést keltett.

A HVG szerint olyan verzió is elképzelhető, hogy Orbánnak lett elege Lázárból: „Lázár János ugyan komoly politikai karriert épített részben arra, hogy időről időre sarkosakat mond és meglepőket húz, de az egyik lehetséges helyzetértékelés szerint talán az utóbbi időben néhány politikai nyilatkozatával, szakmai lépésével túl messzire ment, és ezért nem teljesen önszántából kényszerült erre, a politikai hátralépést, békülékeny gesztust mutató döntésre.”

A portál szerint elképzelhető, hogy Lázár tárcavezetői munkájával kapcsolatos elégedetlenség vezethetett a mostani helyzetig. Az építési és közlekedési miniszter tavaly főleg a MÁV-val kapcsolatos lépéseivel, a legújabban pedig a BKK-MÁV bérletek ügyével összefüggésben került a kritikák középpontjába. Igaz, ezt a verziót volt és jelenlegi munkatársai cáfolják, szerintük a miniszternek „ez saját, ráadásul régebb óta érlelődő elhatározása”, amelynek nincsen aktuálpolitikai vetülete.

A HVG-nek Márki-Zay Péter a lehetséges okokkal kapcsolatban így nyilatkozott: „Lázár János terve túlmutat annak az egyszerű ténynek a közlésén, hogy egyéniben nem indul újra 2026-ban, és többféle forgatókönyv elképzelhető arra, hogy mi a célja ezzel, egyvalami azonban biztos: nem az, amit állított, hogy politikusi sorcserére van szükség, ennek pedig nem akar útjába állni”

Úgy vélte azonban, hogy Lázár „nem adja fel”, így a „kivonulás” jeleit mutató döntése mögött más ok lehet.

Márki-Zay hallott olyan „megfejtést” is, hogy ez lehet akár politikai előremenekülés is. E szerint Lázár miniszteri tevékenysége nem túl sikeres és más konfliktusai – például Rogán Antallal régóta híresen rossz viszonya – miatt sem túl erős szereplő a kormányban, így talán azt tervezheti, hogy elindulhat Márki-Zay ellen a júniusi önkormányzati választáson polgármesterjelöltként.

Márki-Zay arra is felhívja a figyelmet: ha viszont Lázár veszít vele szemben, az dupla kudarc, így ez elég kockázatos lépés lenne. A polgármester ezért valószínűbbnek tartja, hogy a Fidesz végül mást indít polgármesterjelöltként júniusban.

Mindenesetre hamarosan kiderül, hová helyezi magát Lázár a képzeletbeli sakktáblán, hogy előre lép-e, avagy hátra.

„Azt, hogy Lázár János a fogadkozásai ellenére idővel hagyja másként alakulni a jövőjét, mi sem bizonyítja jobban, hogy azt is megfogadta, nem tér vissza a kormányba, aztán mégis megtette” – mutat rá a HVG arra a tényre, hogy Lázár, bár 2018 után miniszter sem akart soha többé lenni, 2022-ben mégis elfogadta Orbán felkérését.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!