Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elhunyt Benedek Miklós színművész

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család az MTI-t.

A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja élete végéig színpadon állt – írták a közleményben.

Az 1946. szeptember 28-án született Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Szabadúszó művészként az ország szinte minden színházában játszott vagy rendezett.

Rendezőként több Heltai- és Molnár-darabot, számos komédiát, zenés játékot vitt színre, valamint számtalan tévé- és játékfilmben is játszott.

Több emlékezetes és kedvelt szinkronszerepben hallhatta őt a közönség, mint a Macskafogóból Fritz Teufele, vagy a hazánkban legendásan kedvelt és állandóan műsorra tűzött Csengetett, Mylord?, melyben Teddy Meldrum (Michael Knowles) hangját kölcsönözte. De Benedek Miklós számos hangjátékban, CD-ken, Hangoskönyvben is közreműködött.

1981-ben Jászai Mari-díjjal, 1989-ben érdemes művész címmel jutalmazták. 1998-ban vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést, 2012-ben kiváló művész címmel ismerték el. 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2020 óta a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!