Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay: szó sincs választási pénzosztogatásról

Vásárhely fideszes propagandaoldala a minap azt vetette a polgármester szemére, hogy máris megkezdte Vásárhelyen a választási pénzosztogatást. Ezt pedig írásukban azzal támasztották alá, hogy az önkormányzatnál, illetve önkormányzati intézményeknél, 12-15%-os béremelést kapnak januártól a dolgozók. Közben pedig – szerintük – az önkormányzat nem szán elég pénzt az iskolákra és a külterületekre.

– Az a Fidesz beszél választási osztogatásról, amelyik a teljes GDP 2,5%-át szórta el a 2022-es választások előtt, és választási csalásokat követtek el sorozatban – mondta el Márki-Zay Péter az Időben csütörtöki adásában. Kifejtette: a mostani vezetés mindig megbecsülte a dolgozókat, nemcsak választások előtt. Kiemelte, a kormány miatt van rekordinfláció – 25%-os legmagasabb értékkel, de az élelmiszer-infláció ennél még sokkal magasabb volt -, ezt kell összehasonlítani azzal, hogy a parlament által is jóváhagyott 15%-os minimálbér-növekménnyel, és 10%-os átlagbér-növekménnyel szemben a városvezetés most 12, illetve 15%-os emelést hajt végre.

Ez már szerintük választási osztogatás?! Ez nevetséges!

– reagált a vádra a polgármester.

Összehasonlításképpen hozzátette: mialatt a miniszterelnök fizetése a többszöröse lett, a tanároknak pedig csak most, az unió nyomásra adják meg az emelést – ami még most sem biztos -, vagyis tehát amíg ők a saját bérüket emelik, kastélyaik, luxusautóik vannak, addig a szegény emberek nyomorognak.

Amikor Vásárhelyen fideszes vezetés volt, saját magukat, az alpolgármestereket, a jegyzőt, az aljegyzőt agyonjutalmazták, közben a dolgozók még a nyelvpótlékot sem kapták meg, pedig kötelező lett volna. Mi ezzel szemben a vezetőknek nem adunk.

– hangsúlyozta a polgármester.

Majd a nyugdíjasokra kitérve elmondta: bár a nyugdíjakért a kormány felel, Vásárhely mégis támogatta őket, méghozzá országosan a legmagasabb összeggel karácsony előtt. A külterületekre is rengeteg pénzt és sok apró figyelmességet fordítottak, nagyobb rendezvények esetén például ingyenes buszjáratot biztosítottak számukra, de felújítják a külterületi épületeket is, az ételosztásokkor ezekre a területekre is kiszállítanak ételt, és szép gesztusként a karácsonyi díszekből is helyeztek el minden külterületi központban.

A Rárósi út felújításával kapcsolatban kiemelte: bár Lázár János a külterületi felújítási program fedezetét elvette Vásárhelytől, a város önerőből akár 50 millió forintot biztosít a legproblémásabb szakasz rendbetételére.

Ami tőlünk telik, megtesszük, és így is sokkal jobban jártak a külterületen, tanyán lakók. Az utak régebben is ugyanolyan rosszak voltak, de mi most sokkal többet adunk nekik, mint az elődeink adtak

– hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Az iskolákkal kapcsolatban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Miklós Anikó vezette tankerület és a fideszes kormányzat megszüntette az iskolabusz-járatokat, amellyel éppen a külterületeket sújtotta. Az önkormányzat viszont ugyanúgy hordja be az óvodásokat minden nap. Másik példa erre a külterületi posták, melyeket a kormány záratott be, de a szikáncsi posta Vásárhely pénzének jóvoltából maradt nyitva. Továbbá a tankerületi fenntartású Varga Tamás iskola ebédlőjét is a város pénzén újítják fel jelenleg, egy másik projekt keretében pedig a Klauzál iskolát is felújította város – holott az iskolák a kormány hatáskörébe tartoznak.

Minden, ami a kormányra van bízva, az láthatóan összeomlik: az oktatás, az egészségügy, a vasútvonalak […], amit a város feladati közé sorolnak, azt viszont mi tisztességgel ellátjuk: ilyen a közvilágítás javítása, a szociális gondoskodás, a kulturális programok, a könyvtár, a múzeum működtetése, a lakásállományunk fejlesztése, és a városháza felújítása is. Nagyon sok mindenben példát mutattunk az országban

– összegzett Márki-Zay Péter.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!