Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hivatalosan is befejeződött a 118 szociális bérlakás felújítása – közösségi házat is kialakítottak

590 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újította meg az önkormányzat a Dobó, Bibó és Janáky utcákon található szociális bérlakásait. A TOP-6.7.1-16-HM1-2017-00001 azonosítószámú, „Leromlott városi területek rehabilitációja” címet viselő projekt keretében egy új közösségi ház kialakítására is sor került az Észak utcai óvoda mellett. Egy másik projekt keretében a területen közösségfejlesztési programokat rendeztek.

A Széchenyi 2020 program keretében megtörtént118 db szociális bérlakás utólagos homlokzati – és födémszigetelése, ezen kívül új nyílászárókat építettek be, valamint a melegvízellátást is korszerűsítették, hőszivattyús bojlerek által.

Az Észak utcai óvoda mögötti, korábban kihasználatlan területen közösségi tér létesült, így a projekt által a lakófunkció erősítése mellett közösségi funkciók is kialakultak a körzetben. Az Észak utca 90-92. szám alatti közösségi ház megközelítése a Dobó Katalin és az Észak utca felől is biztosított. A támogatás segítségével a közösségi tér környezetrendezése és eszközökkel való felszerelése is megtörténhetett.

Az infrastrukturális beavatkozásokat a TOP-6.9.1-16-HM1-2017-00001 számú projekt keretében megvalósult, a társadalmi hátrányok kompenzálását célzó, „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló komplex programok Hódmezővásárhelyen” című programsorozat egészítette ki, melynek keretében a következő szociális-, oktatási-, egészségügyi- és közösségfejlesztési programokat rendezték meg a Dobó-Bibó-Janáky utcák által határolt területen, összesen 150 millió forint értékben:

  • közösségi programok
  • szabadidős foglalkozások gyermekeknek, fiataloknak
  • álláskeresési tréning és egyéni tanácsadás
  • alapkompetencia-fejlesztés és szakképesítést nyújtó képzés
  • egészségügyi programok
  • folyamatos szociális munka az akcióterületen
  • felzárkóztató és készségfejlesztő programok
  • gyermekpszichológiai és -pszichiátriai szolgáltatás 
  • jogi tanácsadás
  • bűn- és balesetmegelőzési programelem

A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás Kapcsolat Központtal konzorciumban megvalósult projekt hozzájárult a hátrányos helyzetű lakosság további leszakadásának megelőzéséhez, társadalmi integrációjuk és elfogadottságuk növeléséhez, életlehetőségeik javításához.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a két pályázat segítségével az önkormányzatnak lehetősége nyílt arra, hogy komplex módon kezelje a leszakadó városrészekben koncentráltan jelentkező problémákat az ott élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!