Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Földadó, státusztörvény, építési törvény normakontrollja – ez történt országosan 2023 júliusában

Elindult az árfigyelő. Megszavazták a státusztörvényt, azonban eltörölték a földadót, amely a kis településeknek fájhat. 2023 júliusának országos híreinek összefoglalója.

2022 májusához képest a születések száma 7,9, a halálozásoké 2,4, a házasságkötéseké pedig 25 százalékkal csökkent, a KSH adatai szerint.

Július 1-jén indult el a kormány árfigyelő rendszere, amelynek értelmében hat üzletlánc több mint 60 termékkategóriában lehetett az árakat összehasonlítani. A rendszer 200 ezer látogatóval indult el.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője pert nyert az állam ellen, ugyanis döntött a Fővárosi Törvényszék a Vodafone Magyarország 49 százalékos üzletrésze állami megvásárlási körülményeinek tisztázására indított adatigénylési ügyében.

Megtartotta soron következő közgyűlését a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Az ellenzéki Nemény András, Szombathely polgármesterének javaslatára a jelen lévő városok vezetői – fideszesek és nemfideszesek egyaránt – közös nyilatkozatot is elfogadtak az Európai Uniónak címezve arról, hogy a települések kifejezett érdeke, hogy az uniós források mihamarabb megérkezzenek Magyarországra.

A parlament július 4-én megszavazta A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt, ami ellen nagy tiltakozások voltak országszerte. Azóta kiderült, több ezer tanár adta be felmondását e törvénynek köszönhetően, ami ugyan csak pár százalék, de a jelenlegi tanárhiány mellett az is számít. Egyes intézmények, például biztosítók gyorsan le is csaptak a ,,lehetőségre”, és elkezdtek pályaelhagyó tanárokat keresni. A törvényt Novák Katalin is gyorsan aláírta.

Ugyanezen a napon az országgyűlés törvényben tiltotta meg a földadó kivetését a polgármestereknek és az önkormányzatoknak. Vásárhely idén vezette be ezt az adóformát, amely már előtte is országosan több mint 50 településen létezett, akárhogy is próbálta az ellenkezőjét sugallni a kormánypárti média egy része. Az addig már beszedett földadó összegét visszafizettette az önkormányzatokkal.

Utoljára vizsgáztak a már „megszokott” módon a diákok a 2023-as tavaszi érettségi szezonban, 2024-től pedig a felvételivel együtt teljesen átalakul az érettségi. Magyarból új típusú feladatok, történelemből pedig új témakörök lesznek, de változnak a természettudományos tárgyak vizsgái is.

A Vasúti Dolgozók Szakszervezetének Szolidaritás kezdeményezte a SZÉP-kártya rekreációs keretösszegén felül adható egyszeri, legfeljebb 200.000 forintos juttatás kifizetését a vasúti dolgozóknak.

A vezetői engedély megszerzését kínáló autósiskolai képzések teljes ára 300 ezer forinttól indul, fölfelé annyira nyitott, hogy akár az egymillió forintos képzési költség sem lehetetlen.

Visszahívtak közel 1 milliárd forintot a fideszes vezetésű karcagi önkormányzattól, amely a város turisztikai keresletélénkítésére kapta a támogatást. Makónak 150 millió forintot, Zalaegerszegnek 84 milliót kell visszafizetnie, míg Ráckevétől 83 milliót kérnek vissza. Kiskőrösnek 474 millió forintot kell(ett) visszafizetnie.

Százezernél is több kupakot gyűjtött a megyei kormányhivatal a GEMMA Központnak.

Június végén, július elején előnevelt ponty és harcsaivadék telepítését végezte a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége a Tisza-folyón és hullámtéri holtágain, így az algyői és mártélyi részen is.

Egy kerékpárszállító vagon sámlijain tudtak utazni azok, akiknek egyébként légkondicionált vagonba szóló helyjegyük volt a Napfény INTERCITY-re, Szeged és Budapest között. Erről Hadházy Ákos posztolt.

Július elején jött ki az adat, hogy tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0 százalékkal mérséklődött.

Abszolút megszűnt az adatszolgáltatás a koronavírussal kapcsolatban. Már heti jelleggel sem jönnek.

A KFOR magyar kontingensének egyik katonája szolgálati időn kívül, feltehetőleg öngyilkossági szándékkal lőtt megára, életét a kiérkező orvosok sem tudták megmenteni. Az okokról és részletekről többet nem írtak. Nem sokkal később az is kiderült, hogy amputálni kellett a Koszovóban megsérült egyik magyar katona végtagját.

Sok volt a közlekedési baleset is sajnos, fél év alatt 200-an haltak meg az utakon.

Harminc százalékkal emelkednek a szabálysértésekért kiszabható bírságok. Így a kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege szeptembertől 5000 forintról 6500 forintra, a legmagasabb pedig 150 ezerről 200 ezerre emelkedett.

Egy veszélyes anyagot szállító tehervonat siklott ki Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Az egy labor-kéréssel kérhető laborparaméterek számát 15 darabban korlátozzák, azaz tizenötféle elemet lehet egyszerre kérni. Ugyanígy korlátozzák a háziorvosok által kérhető sürgős laborkéréseket is, amelyek okát a jövőben indokolni kell. Legalábbis ez derült ki abból a levélből, amelyet egyes Pest megyei háziorvosok részére küldtek meg.

Lázár János a jogosítvány megszerzésének feltételeit is módosítaná.

A szegedi székhelyű Mátrix Közhasznú Alapítvány egy nemzetközi pénzügyi csalás áldozata lett, ezért a számlájukat zárolták.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb agrometeorológiai elemzésében leírja, éppen időben érkezett a szomjazó növényeknek az eső.

A státusztörvényt igen, de a Lázár János minisztériuma által készített új, építési törvényt nem írta alá Novák Katalin köztársasági elnök. Előzetes normakontrollra küldte. Lázár János ekkor azt mondta, bízik az Alkotmánybíróság döntésében, de ők is törvénysértőnek mondták ki.

Az Európai Bizottság július 14-én bejelentette, hogy keresetet indít Magyarországgal szemben az uniós bíróságon az egyes építőanyagok rögzített árát bevezető szabályok, a rögzített árak be nem tartása esetén fizetendő súlyos büntetőadók, valamint az építőanyagokra és az építőipari nyersanyagokra vonatkozó termelési kötelezettségek miatt.

Deutsch Tamásnak hiányzik Szájer József, legalábbis az Indexnek azt nyilatkozta, hogy már újra játékban kellene lennie, mert szükség van a tudására és a tapasztalatára, de az esetleges visszatérése az ő személyes döntése.

Egyes számítások szerint akár 1 milliárd forintba is kerülhetett a megyék átnevezése vármegyékre.

A Demokratikus Koalíció írásbeli kérdésekkel fordult Orbán Viktorhoz, Lázár Jánoshoz, Pintér Sándorhoz és Csák Jánoshoz arról érdeklődve, hogy milyen megszorításokra készül az Orbán-kormány?

Világszinten és hazánkban is, bár még mindig magas, de csökken a háború elől menekülőket befogadni szándékozók száma, az Ipsos felmérése alapján.

A nyár egyik ,,slágerkérdése” volt, hogy akkor most drága a Balaton vagy sem?

Sok baleset volt tavaly és idén a vasúti átjárókban, de 2023 első felében némileg kevesebb.

A legnagyobb infláció közepén, amikor egyre nehezebb az embereknek, 190 milliárdért venne új autókat az állam, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszeren kiírt felhívás szerint.

Egy Bz motorvonat hűtővize, feltehetően műszaki hiba miatt, felforrt, és tartályból kiáramló gőz több utasnak égési sérülést okozott. Az eset kapcsán megszólalt Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki azt írta posztjában, hogy azonnali vizsgálatot rendelt el, mert ilyen nem fordulhat elő. Azt maga is elismeri, hogy szűkek a források, ezért nem valósíthatnak meg annyi fejlesztést, a vonatok pedig nem olyan pontosak, gyorsak és kényelmesek, mint amennyire szeretnék, az utasok biztonságéból azonban nem engednének.

Szörnyű emberölés történt Angyalföldön. Egy 27 éves nőt ölt meg a barátja, akit 5 nap keresés után kaptak el.

Lázár János minisztériuma szerint sem forrás, sem kormányzati döntés nem volt a szegedi harmadik Tisza-hídról. Talán, tesszük ezt decemberben hozzá, a BYD ideköltözésével ez a folyamat is felgyorsulhat.

Kimutatták, hogy a viszonylag meleg időjárás és a magas árak miatt csökkent a gáz és az áram hazai használata.

Elhunyt a Nemzet Színésze, Balázsovits Lajos.

Ekkor még csak pletykaszinten merült fel, hogy több vasúti mellékvonalat zárhatnak be. Aztán kiderült, hogy ez az igazság. Pedig még Fideszes polgármesterek is kérték, hogy ne zárjanak be mellékvonalakat. Vitézy Dávid pedig arra hozott példákat, miként lehetne és kellene, külföldi, például lengyel mintára, ezeket fejleszteni. Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az autóbuszos üzemeltetés olcsóbb és jobb.

Ideiglenesen leállt a közszolgálati állásokat hirdető portál.

Nem jelentkezik annyi, és nem is alkalmas határőrnek annyi ember, mint amennyit a kormányzat célként tűzött ki.

Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre mondta azt egy Kormányinfón, hogy például a szövegértési nehézségek ott, ahol a cigány gyermekek nagyobb létszámban vannak, jelentősebb problémák. Emiatt forrtak az indulatok később.

Szegeden még polgármesterjelölt is lenne Szabó Bálint.

2023 I. félévében 7353 új lakás épült, 19%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 10 880 volt, 39%-kal kisebb, mint 2022 azonos időszakában a KSH adatai szerint.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!