Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ügyesen helyezkedett Orbán az EU-csúcson – termen kívülre

Tegnap történelmi döntést hoztak az Európai Unió állam- és kormányfői: megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Amit a magyar miniszterelnök híresen ellenez, de a tegnapi csúcson mégsem vétózott. Miért is?

Orbán még a csúcstalálkozóra érkezve is határozottan állította, Magyarország nem támogatja a tárgyalások megkezdését, mert Ukrajna nem teljesítette az előfeltételeket.

Ehhez képest tegnap az EU-csúcson egyhangú döntés született, melyet a magyar kormányfő szokatlan húzással tett lehetővé: a szavazás idejére elhagyta az üléstermet – állítólag konstruktívan, előre egyeztetve.

Orbán a Facebookon jelentette be lépését, ahol kiemelte: a döntés szerinte „teljesen értelmetlen, irracionális”. Távolmaradását is megindokolta: a 26-ok ragaszkodtak a döntéshez, ő pedig lehetővé tette, hogy „menjenek a maguk útján”.

Vétó helyetti kivonulásának azonban a szóban kifejezett nagyvonalúságán kívül lehet egy másik, 3900 milliárd forintot érő oka: épp csak előző nap döntött az Európai Bizottság, hogy Magyarország orvosolta az igazságszolgáltatás függetlenségének hiányosságait, amelyek miatt blokkolták a felzárkóztatási támogatások zömének kifizetését. Ezzel felszabadult 10,2 milliárd euró uniós támogatás Magyarországnak.

Igaz, három kohéziós programból összesen 6,3 milliárd eurót továbbra is visszatartanak, mert az Európai Bizottság hiába értékelte újra, hogy teljesültek-e a jogállamisági eljárás feltételei, Magyarország továbbra sem oszlatta el az aggályokat.

Mialatt tehát Orbán itthon plakátkampányt folytat „Brüsszel”, vagyis az Unió ellen, azt sugalmazva magyarok millióinak, hogy az unió fenyegeti a szuverenitásunkat, ugyanebben a Brüsszelben a miniszterelnök lelkifurdalás nélkül adja fel – vagyis inkább adja el – addig hangoztatott vétóját 10 milliárd euróért. Sőt, biztosak vagyunk benne, hogy idehaza az ő egyetértésével óriásplakátra került Ursula von der Leyennel sem gyakorolt mosolyszünetet Brüsszelben az EU-csúcs alatt.

Ezután csak egyetlen kérdésünk van: ha már eladva a vétó, a nemzeti konzultáció 8-as kérdését is megpróbálják majd utólag kitörölni, ahogyan Alex Soros kezét az óriásplakátokról?

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!