Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Vera Jourová: uniós jogszabály írhatja felül a magyarok új szuverenitásvédelmi törvényét

Éppen csak elfogadta a fideszes kétharmad a szuverenitásvédelmi törvényt, máris reagált az Európai Unió. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar kormány plakátkampánya felháborító, botrányos, sértő, egy tervezett uniós jogszabály pedig felülírná az elfogadott szuverenitásvédelmi törvényt.

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el a demokrácia védelme érdekében – jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján. Elmondta, a magyar kormány legújabb plakátkampánya botrányos, sérti Ursula von der Leyent, őt, és a legtöbb uniós biztost is.

Kifejtette, a nemzeti konzultáció kérdései közül igazolhatóan hazugság, hogy Brüsszel

  • le akarná a bontani az energiaárak támogatási rendszerét,
  • meg akarná szüntetni a magyar extraprofitadót, hiszen erről a tagállamok döntenek,
  • palesztinoknak nyújtott támogatása feltételezhetően eljut a Hamászhoz.

A kormány félrevezeti a magyarokat és mi élesen ellenezzük ezt – tette hozzá. Az uniós demokrácia-csomag célja előmozdítani a szabad, tisztességes, káros befolyásoknak ellenálló választásokat, az uniós állampolgárok és a civil társadalmi szervezetek részvételét a politikai döntéshozatalban.

Népszava szerint a bizottsági előterjesztésről a kormányoknak és az Európai Parlamentnek is meg kell állapodnia. Vera Jourová elmondta, a javaslat értelmében a tagállamok nem hozhatnának az uniós jogszabálynál szigorúbb átláthatósági törvényeket. Ha ezt elfogadják, az újabb konfliktusnak nyithat teret az Unió és Magyarország között.

Vera Jourovával Márki-Zay Péter is tárgyalt nemrégiben brüsszeli útja során.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!