Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Februárban jön a 13. havi nyugdíj

A vonatkozó kormányrendelet alapján jövő februárban minden jogosultat egységesen megilleti 13. havi nyugdíjként, vagy ellátásként a 2024. januári (6 százalékkal megemelt összegű) nyugdíja, vagy jogosító ellátása teljes összege – plusz havi juttatásként.

A nyugdíjtörvény alapján 2024-ben tizenharmadik havi nyugdíjra az jogosult, aki 2023 legalább egy napjára, valamint 2024. januárban

  • öregségi nyugdíjban, ideértve a nők kedvezményes nyugdíját is,
  • özvegyi nyugdíjban,
  • árvaellátásban,
  • szülői nyugdíjban,
  • baleseti hozzátartozói nyugellátásban, vagy
  • mezőgazdasági járadékban részesül.

Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2024. februárban hivatalból végzi, tehát az ellátásban részesülő személynek külön kérelmet nem kell benyújtania. Postai kifizetés esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon viszi a postás. A 13. havi nyugdíj/ellátás összegét az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetik.

Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást külön utalási tételként, de február 12-én írják jóvá.

Ha az ellátás folyósítása külföldi bankszámlára történik, a tizenharmadik havi nyugdíjat, illetve tizenharmadik havi ellátást a 2024. február havi ellátással összevontan, egy tételként utalják.

A tizenharmadik havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra jogosult személy 2024. január hónapban bekövetkező halála esetén a juttatást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés véglegessé válása napjától számított egy éven belül. A kifizetés ez esetben nem hivatalból történik, ahhoz külön kérelem előterjesztése szükséges.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!