Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Így költöztetik arrébb a Szántó Kovács János szobrot

Az 1965-ben avatott műalkotást csak azután emelik le a helyéről, és helyezik át, ha az új talapzata, az új helyén elkészült.

Nincs még olyan köztéri szobra Vásárhelynek, mely felállítása után akkora, országos botrányt okozott, mint a Kossuth téren 1965-ben felavatott Szántó Kovács János-szobor. Avatása után az agrárszocialista Szántót még személyesen ismerők és a leszármazottjai is amiatt bírálták, hogy Somogyi József műalkotása nem is hasonlít modelljére, aki zömök testalkatú volt és sosem járt mezítláb – ez utóbbi volt a leszármazottak szerint a szobor legnagyobb hibája. A vita gyorsan parttalanná vált, és vetett hullámokat a magyar képzőművészek és a szobrászathoz nem értő laikusok körében. Annyira, hogy Somogyi József szobrászművész magyarázkodni kényszerült, mondván alkotása nem Szántó Kovács Jánost magát, hanem az agrárszocialista mozgalmat szimbolizálja.

A szocializmus idején a Szántó nevét viselő iskola diákjai és a Szántó Kovács János munkásőregység és az akkori párt- és városvezető által rendszeresen koszorúzott alkotás vitája végül nyugvópontra jutott, és akkor sem újult már fel, amikor azt 2008-ban – ripsz-ropsz, a város kölcsönadta a Kis Varsó csoport által az amszterdami Stedelijk Múzeumban rendezett kiállítására. Szántót akkor csak a második próbálkozásra sikerült – Kalmár Márton szobrászművész felügyelete alatt – leemelni a talapzatáról.

A szobor ment, a talapzata maradt.

Az alkotás áthelyezéséről egyébként többször is döntött a helyi közgyűlés, így arról is, hogy az valahová a víztorony melletti parkba kerüljön. Ez azonban nem következett be.

Most viszont a szobor áthelyezése is meg fog történni a Kossuth tér Ótemplom és Sarokház közti terület 200 milliós felújításának keretében. Messzire nem megy, csupán közelebb a templomhoz. Aki ismeri a múltat, az tudja, hogy egykoron ott „működött” az embörpiac, azaz a istentiszteletről módosabb gazdák itt a templom előtt fogadták fel munkára a napszámosokat.

A szobor is ehhez a helyszínhez lesz közelebb, de csak azután emelik le a jelenlegi talapzatáról, melyen egyetlen betonvas tartja, ha az új helyen elkészül az út talapzata.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!