Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az EU jóváhagyja az eladatlan ruhák megsemmisítésének tilalmát

Az új szabályok azt is biztosítják majd, hogy a termékek környezetbarátabbak legyenek, és az áruk könnyebben javíthatók és újrahasznosíthatók. Az illusztráción, ruhaosztás a vásárhelyi Szabadság téren.

Az Európai Parlament és az EU-tagállamok tárgyalói kedden megállapodtak arról, hogy a nagy kiskereskedelmi csoportok ne semmisítsék meg az eladatlan ruhákat és lábbeliket. A szabályok célja a „fast fashion” hatásainak visszaszorítása és a hulladék csökkentése. Amit a tilalomról tudunk, hogy Brüsszel igyekszik kezelni az európai textilfogyasztást, amely az élelmiszer, a lakhatás és a közlekedés után a negyedik legnagyobb hatással van a környezetre és az éghajlatváltozásra.

Bár az elvi tilalom a nagyvállalkozások esetében két év elteltével lép életbe, a kisvállalkozások esetében kivételekről állapodtak meg, a középvállalkozások esetében pedig hatéves átmeneti időszakról. A legutóbbi megállapodás egy szélesebb körű kezdeményezés részeként született, miután az Európai Bizottság változtatásokat javasolt a blokk úgynevezett környezetbarát tervezési szabályaiban. Ezáltal a termékek hosszabb élettartamúak, könnyebben újrafelhasználhatók, javíthatók és újrahasznosíthatók, csökkentve az erőforrások, például az energia és a víz fogyasztását.

Alessandra Moretti európai parlamenti képviselő, kijelentette: „Itt az ideje, hogy véget vessünk a bolygónkra, egészségünkre és gazdaságunkra oly káros „vesz, készíts, ártalmatlanít” modellnek.”

Az új termékeket úgy tervezik meg, hogy azok mindenki számára előnyösek legyenek, tiszteletben tartják bolygónkat és védik a környezetet.

A Bizottság arra is jogosult lesz, hogy a tilalmat a ruházaton és lábbelin kívül más eladatlan termékekre is kiterjessze.

Milyen egyéb anyagokat lehet alkalmazni?

Az egyes termékekre vonatkozó követelmények teljes részleteit még nem véglegesítették a parlamenttel, és a tagállamoknak még hivatalosan jóvá kell hagyniuk a megállapodást, bár ez formalitásnak számít. A megállapodás felvázolta, hogy az Európai Bizottság jogilag kötelező érvényű követelményeket írhat elő annak érdekében, hogy környezetbarátabbá tegye az olyan árukat, mint a bútorok, gumiabroncsok, mosószerek, festékek és vegyszerek. Az árukat ,,digitális termékútlevéllel” is kell értékesíteni, amely lehet QR-kód is, hogy a fogyasztók tájékozottan dönthessenek vásárlásaikkal kapcsolatban. A jövőben azonban számos nyersanyagot, például vasat, acélt és alumíniumot is ennek megfelelően szabályozni kell. Kivételt terveznek az olyan áruk esetében, mint az autók és a katonai termékek.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!