Ma 30 éve szólalt meg Vásárhely első rádiója

Az Image Rádió 1993. november 26-án kezdte meg kísérleti adását a vásárhelyi piaci mázsaház raktárában berendezett stúdiójából. Az egykori stáb tagjai ma, azaz vasárnap este a Zátonyban idézték fel közös rádiós emlékeiket.

Az Image Rádió, a 98,8 Mhz-es hullámhosszon, először saját 240 órás szerkesztett műsorral, december 5-ig szólt ideiglenes 10 napos engedéllyel. Majd 1994. áprilisában 6 napos ideiglenes engedélyt kapott és 1994 szeptemberében ismét 10 napos engedéllyel szólt. Bár működése rövid ideig tartott, megalapozta a városi rádiózás jövőjét. Rövid ideig működött ugyan, de üdítően új hangot ütött meg a központosított magyar rádiózás korszakában, így gyorsan rendkívül népszerűvé vált.

Az egykori stáb a találkozón részt vett tagjai

– Akkor költöztem Vásárhelyre, amikor az első helyi adó, azaz az Image Rádió elindult, a kocsiban hallottam és teljesen ledöbbentem, hogy van itt egy ilyen – idézte fel emlékeit Szabó Zoltán, aki már akkor profi rádiósnak számított, hiszen évtizedeken keresztül a Magyar Rádió munkatársa volt. – Folyamatosan bemondták, hogy hol találhatók, s megkerestem őket. A piac melletti ABC áruház hátsó raktárában, hihetetlen körülmények közt működtek. Szuperek voltak, első blikkre lehidaltam tőlük. Én, aki a Magyar Rádióban szocializálódtam, csodát láttam. Bemutatkoztam Árpinak és azt mondta, szakmai érdeklődésből vagyok itt. Megörült nekem, s innentől datálódik a közös életünk, mert az Image Rádió után eltűntem, s családommal Derekegyházán dekkoltam, ahol egyszerre csak megjelent Égető Gyula és Szőlősi Sándor azzal, csináljunk rádiót. De akkor is csak 10 napos sugárzási engedélyeket adtak ki. Az biztos, hogy a vásárhelyi rádiózás Varga Árpi találmánya volt.

– 1993-ban, amikor hazajöttem Los Angelesből, a barátaim azzal engedtek el onnan, hogy ha már hazamegyek, csináljam meg otthon azt, ami náluk van és jól működik, otthon azonban nincs. Amikor hazajöttem a tévéhez nem akartam visszamenni. Mivel odakinn a kocsiban állandóan szólt a rádió, s a kinti felvételeket idehaza is hallgattam, jött az ötlet, hogy csináljunk egy rádiót – mondta Varga Árpád, az Image Rádió alapítója, ötletgazdája. – Fogalmam sem volt, azt, hogy kell csinálni, viszont a televíziózás kapcsán dolgoztam szerkesztőkkel, azaz volt médiás rutinom. Sibalin Endre testvére a Flóri, a kollégám volt a Magyar Televíziónál. Tőle kértem tanácsot, hogy mi kell, ha rádiók akarok alapítani. Flóri a Tóth Andrishoz, az Óriáshoz irányított, akinek volt tapasztalata a Vásár Rádióban, de vidéki rádiózásban még nem, mert az nem létezett.

Az alapító számára kiderült, hogy szükséges a Hírközlési Főfelügyelőségtől engedély, kérvényt kellett indokolva beadni. – Indokként azt írtam a kérvényre, hogy 141 éve született Szántó Kovács János. És tíz napra meg is kaptuk a sugárzási engedélyt.

A rádió felszerelését Óriás biztosította, a működtető céget pedig Sibalin Endre alapította. A stúdiót a Stivtex Kft. mázsaházi üzlethelyisége raktárában rendezték be. Ott készültek a műsorok a nap 24 órájában. A stáb pedig Varga Árpád televíziós és a Vásár Rádió ismeretségi köréből került ki. Az amatőr és profi csapat így olvadt össze 28 fős stábbá.

Sibalin Endre azt mondja, hogy a technikai eszközöket ő adta, s amikor a Magyar Rádióban még szalagos stúdiómagnókat használtak, náluk már komputereken szerkesztették a műsort. – A körzeti tévénél dolgoztam hangmérnökként. Tóth András akkoriban kezdte csinálni a Vásár Rádiót és kellett neki az ember. Egy másik kollégámmal el-eljártunk hozzá és én egyszer csak ottragadtam. Árpi keresett meg hogy jöjjek, én meg hallgattam rá.

A stáb tagjai közé tartozott Sebesi Sándor, azaz DJ Soma is: – Akkoriban gipszmintakészítőként dolgoztam az Agyagiparnál, a Bajza utcában, s szólt az Image Rádió, melyben Horváth Andris feltett egy kérdést: Ki tudná megmondani, hogy ki írta a következő zene szövegét, s játszani kezdte a Felkelő nap házát. Felrohantam a portára telefonálni a rádiónak, s bemondtam, hogy egy név nélküli new orleansi nő, munkadalként. Még a fülemen volt a telefon, amikor hallom a háttérből, hogy ordít András, hogy: „Meg ne engedjétek, hogy letegye, ezt a csávót keresem!” Aznap este Kiss Sanyival már benn voltunk a műsorban, én tudtam beszélni, neki meg voltak lemezei – idézte fel a legendás időket.

A rádió utóéletéhez tartozik, hogy Kovács Attila és Felföldi Regina itt ismerkedtek meg, majd házasodtak össze.

– Ezer éve ismertem Varga Árpit, s akkor költöztem haza Kecskemétről, szólt, hogy kellene neki egy rádiós asszisztens. A férjemmel tényleg itt ismerkedtem meg – árulta el Kovácsné Felföldi Regina. – Bár a kislányunkat rádiós gyermekként tartja számon Árpi, de csak hat évvel később született meg. Számomra a rádió a Vásárhelyre való visszaintegrálódást jelentette: új barátokat, új ismerősöket.

Az 1993. december 5-i kikapcsoláskor készített videót, mely felkerült az Image Rádió ma élesített weblapjára, itt lehet megtekinteni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!