Disznótoros a Tájházban

András napi disznótoros programot szervezett szombaton a város a tájházban. Reggel a 180 kilós disznó pörzsölésével, tisztításával, majd feldolgozásával kezdődött és végül délután a finomságok elfogyasztásával végződött a program.

Délelőtt még szikrázó napsütés fogadta az érkezőket, délután a hideg havas-esős időjárás sem tántorította el a vásárhelyieket attól, hogy szemügyre vegyék a ma már egyre ritkább disznóvágást követő munkafázisokat. A résztvevők közben frissen sült vajas pogácsát és – a felnőttek – házipálinkát is kóstolhattak. A gyerekek kíváncsian nézték a disznó feldolgozását, az idősebbek pedig gyerekkori emlékeiket elevenítették fel.

Berényi Károly alpolgármester is a kilátogatott a rendezvényre, el is mesélte nekünk, hogy gyermekkorában mindig Márton napon vágták nagyszülei a disznót, nagypapája akkor ünnepelte a névnapját, ezért a sóshalmi tanyaszomszédokat akkor látták vendégül.

Tóth Sándor böllér – aki bérvágásokat is vállal amúgy – szakavatottan, a hagyományoknak megfelelően, de kicsit modernebb eszközökkel pörzsölt, vágott, és a nap végére ínycsiklandó hurkát-kolbászt, tepertőt és az elmaradhatatlan vásárhelyi disznótoros paprikást illetve pecsenyét gyártott.

Voltak, akik türelmesen végigvárták az ételek elkészültét, közben a gyerekek kézműveskedtek. A hideg, csapadékos idő ellenére pedig nagyon sokan visszatértek a délelőtti vendégek közül, volt, aki szerint olyan vásárhelyi hidegpaprikást, mint amilyet nagy adagban, üstben főznek, otthon nem lehet készíteni.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!