Ön is lehet Jockey Ewing!?

De akár gyógyíthatatlan betegnek is segíthet – már ha hisz a különféle, a közösségi médiában terjedő kéretlen üzeneteknek.

Saját olajkútja lehet, beszállhat a Dubai ingatlanbizniszbe – akár pár millióval, és V.I.P. jegyet is nyerhet az egyik felkapott énekes világkörüli koncertturnéjára. De vásárolhat milliós aranykarórát 20-30 ezer forintért, vagy a neten rendelt áruját okosban is el tudja önnek szállítani a futár. Profilját pedig eltávolítja a Facebook, hacsak nem szólal fel ez ellen. Például e szerint az üzenet szerint:

Ilyen egy adathalász üzenet a Facebookon. Be ne dőljön neki!

Mindehhez csak az üzenet(ek)ben szereplő linket kell megnyitnia, ahol mindenféle adategyeztetés címén leginkább banki adatokat kérnek cserébe.

És az megvan, amikor „banki” alkalmazott telefonál, hogy gyanús pénzmozgás van a számláján, és hogy a pénzét el ne lopják róla, biztonságos számlára kell azt átutalni?

Hol vannak már a nigériai hercegek, akik a vagyonokat menekítenék ki az országból az Ön bankszámlája segítségével? Csak egy kis előleget/banki költséget/vesztegetési pénz kellett (volna) nekik átutalni.

Aki ezekre bedől, az valószínűleg még hisz a Mikulásban is. Akiben egyébként egy bizonyos életkor felett már nem nagyon szoktak.

Tehát mindenki jól vigyázzon az e-mailben, SMS-ben érkezett üzenetekkel. Vagy ha felhívja a banki alkalmazott, akinek a hátterében jól hallható a „munkazaj”. Nem kell mindennek bedőlni, még akkor sem, ha sürgetik, hogy mielőbb cselekedjen.

Jockey Ewing ugyanis nem lesz ripsz-ropsz valaki, de koldus lehet egy szempillantás alatt.

(A kevésbé emlékezők számára: Jockey Ewing a Dallas című amerikai szappanopera ármánykodó, egyébként olajból kőgazdag hőse.)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!