Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kétmillió forinttal támogatja a város a tabáni templom tetőjavítását

A szeptemberi közgyűlés ítélte meg a támogatást, az erről szóló szerződést ma írta alá a városházán Márki-Zay Péter polgármester és Demeter János lelkész.

Még az augusztusi vihar rongálta meg a tabáni református templom tetejét, szó szerint lyukat bontva a tetőszerkezeten. A közgyűlés szeptemberi ülésén döntött a támogatás odaítéléséről, az épített örökség védelmére idén is elkülönített 15 milliós keretből.

A támogatói szerződést ma délután írta alá a városházán Márki-Zay Péter polgármester és Demeter János lelkész.

Demeter János és Márki-Zay Péter írták alá a támogatói szerződést

A polgármester elmondta: ez a kétmillió forintos támogatás csepp a tengerben, csak arra elég, hogy a balesetveszélyes állapotot meg lehessen szüntetni. – Sok mindenben támogattunk civil szervezeteket és sportegyesületeket, és a támogatottak sorából nem maradnak ki az egyházak sem. Különösen, ahol bármilyen karitatív, oktatási tevékenységeket végeznek. A tabáni nagyon fontos egyházközség, és a város – egyházsemlegesen – a hitéleti tevékenységet és az épületek felújítását is segíti.

Demeter János lelkész elárulta, hogy a templom nagy magasságban, viszonylag nehezen elérhető helyen sérült meg, ennek megjavítása az elsődleges feladatuk, nehogy a tetőszerkezet is megsérüljön. – Bár ez az összeg másra biztosan nem lesz elég, de a több, mint 500 hívőnek ülőhelyet biztosító, majd’ 120 éves templom alapzatának felázását is meg kellene szüntetni, mely miatt a templom kifejezetten rossz állapotban van és teljeskörű 100 milliós felújításra szorul. A padlástérbe befészkelődött galambokat korábban már eltávolítottuk.

A 44 méter magas, latin kereszt alaprajzú, a vásárhelyi téglaépítészet remekének számító tabáni templomot első munkájaként a vásárhelyi születésű Borsos József tervezte, és helyi mesterek építették meg 1905-ben, ahogy így készült el a nemrég felújított susáni templom is.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!