Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Jövő májusra elkészül a Kossuth tér felújítása

Az építkezés fővállalkozójával egyeztetett hétfőn – a helyszínen – a városvezetés.

Márki-Zay Péter polgármester és a városházi szakemberek, illetve a fővállalkozó szemlélték meg hétfőn a Kossuth tér Sarokház előtti részén folyó munkálatokat, melyek a belvárosi rekonstrukció második és harmadik ütemét jelentik.

– A belváros felújításának első üteme a Bakay-kút környékének megújítása volt, a kettes pedig az Ótemplom körüli sétány és a védőfal felújítása, annak a ’60-as években toldott részén egy átjáró megnyitásával. A hármas ütemben a Sarokház előtti rossz állapotban lévő aszfaltos járda térkövezést kapott, ahogy a cukrászda terasza is. A tér sétaútvonalakkal, interaktív elemekkel, medencés szökőkúttal újul meg és közelebb kerül az Ótemplomhoz a Szántó Kovács János szobor – vázolta fel a valamivel több, mint 200 millióba kerülő munkálatokat a polgármester. – Most ennek a munkálatait néztük meg és egyeztettünk a fővállalkozóval. Némi aggodalomra adott okot részünkről, hogyan haladnak, de most minden ígéretet megkaptunk, hogy jövő májusra befejezik a munkálatokat – tette hozzá.

Van még mit csinálni

Márki-Zay Péter hozzátette: a belváros rekonstrukciója ezzel nem ér majd véget, a tervezett négyes ütemben készül majd el az Andrássy úti szervizút Szent Antal utcával szembeni bejárójától, a Csengettyű köz, Szőnyi utca, Andrássy út által határolt belső térrész megújítása – egy kétszintes parkolóval.

A Kossuth tér Sarokház felőli részét idén július 12-én kordonozták körbe, majd felverték a járdát, elbontották a térrész szintkülönbségét elválasztó, még 1965-ből származó mellvédjét és az Ótemplom felől a sarokház felé vezető lépcsőt is. Kivágták a rossz állapotban lévő, az Ótemplom bejárata felől álló fenyőket (egyet már korábban ki kellett, annak életveszélyes volta miatt). Majd az Ótemplom körül emelt védfal megmaradt részének tetejéről távolították el az ott növő facsemetéket. Augusztus 9-én kibontották az akkor műemlékvédettséggel nem rendelkező védfal 1965-ös toldását, hogy azon át kaput nyissanak a tér és az Andrássy úti szervizút melletti parkoló között. Azóta a védfal sérült tetejét is újraépítették.

A tervezett 200 millió forintba kerülő átalakítás során méltóbb helyre, a jelenleginél hátrább, előnyösebb pozícióba kerül a Szántó Kovács János szobor, az Ótemplom kertje nem változik, ám mivel a műemlékvédelmi szakemberek szerették volna visszaidézni a védfal egykori nyomvonalát, ezt növénykazettákkal, díszítésekkel oldják majd meg. Padokat helyeznek ki a leendő sétányokra.

Az Ótemplom köré a tervek szerint 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek, a templom körbejárható lesz. A Magtár körüli sétányon új, téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, illetve új padokat és kukákat telepítenek.

A belváros rehabilitációjának második és harmadik ütemét jelentő munkálatokat a fővárosi Trigon-Home Kft. nyerte el a közbeszerzés során.

Évtizedes program a belváros megújítása

A belváros rendszerváltás előtti megújítását az 1960-as években kezdték, amikor is lebontották az ótemplomi bazársort (a Magtár kivételével), a Bakay-kutat, és Bakay doktornak a kút mögött álló földszintes házát. Ekkor épültek fel a házak helyén a mai Szent Antal utca és a Kossuth tér közti bérházak, és 1965-ben avatták fel a Szántó Kovács János szobrot. A ’60-as években kezdődtek meg a régi Oldalkosár és Szőnyi utca földszintes lakóházainak lebontása után a téglablokkos házak építése. A ’70-es, ’80-as években emelték a Csengettyű köz és az Oldalkosár utca panelházait, az egykori József Attila Általános Iskola (ma Gregus) épületét, illetve az Andrássy út 1. szám alatt a ma az OTP fióknak is helyt adó házat, mely miatt lebontották az ott álló palotát.  

A rendszerváltás utáni megújítását még Rapcsák András polgármestersége idején kezdték el, amikor újratérkövezték a Kossuth teret, felépült a Szegfű utca Mária Valéria és Andrássy utcák közötti része. 2012-re – a Tornyai program részeként készült el a mai sétálóutca, és újult meg a Tornyai János Múzeum valamint a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Az állami beruházásként megvalósult tram-train pályájának elkészülte után a Szent Antal utca zöldítését és a forgalomcsillapítást a város végeztette. Rotary-sétányt épített, a Hősök tere Szőnyi utca felőli részét pedig vállalkozók tették rendbe.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!