Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Eredménytelen volt a második állami földárverés

Hat vásárhelyi és egy makói földre a megyei kormányhivatalban licitálhattak az érdeklődők. Egyik sem kelt el. Már a júliusin is csak egy vevő akadt.

Kivárnak a gazdák, a tavalyi bizonytalan gazdasági év miatt óvatosak vagy egyszerűen nem feleltek meg a Nemzeti Földügyi Központ által árverésre meghirdetett földek. A gazdák ma már a költségek miatt a meglévő területük közelében, ha nem éppen közvetlen a melletti földterületeket vásárolnák meg leginkább, igaz a jelen helyzet miatt a földeladások igencsak visszafogottak Vásárhely környékén.

Ez alkalommal is olyan földekre lehetett licitálni, melyeket 2033-ig, 2035-ig vannak haszonbérbe adva. Ezt a bérletet pedig szinte lehetetlen felmondani.

Van olyan vásárhelyi 36 hektáros földterület, mely kikiáltási ára 5 millió 125 ezer forint, de olyan majd’ 55 hektáros is, melyé 213 millió 450 ezer. Az egyetlen makói 60,32 hektár kikiáltási ára pedig 170 millió 850 ezer forint.

Az árverés hivatalos végeredménye:

Egyik földterület sem kelt el.

Mint azt korábban megírtuk, a Nemzeti Földügyi Központ július 4-i földárverésén sem nagyon kapkodtak a vevők a meghirdetett földterületek után. A négy vásárhelyi földterület közül csak egyet tudtak akkor eladni, az egyetlen makói föld pedig nem talált gazdára.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban zajlott árverésre kijelölt földterületek egyébként sem lehettek csábítók, hiszen azok zömét 2033-ig bérlők használják, ráadásul az árverésen résztvevők annak is tudatában voltak, hogy a földeket az állam egy bizonyos ideig akár vissza is vásárolhatja.

Így is volt, aki kockáztatott. A maroslelei Kurusa Tamás számára jól végződött az árverés, ugyanis a kikiáltási árért, azaz 31 millió 300 ezer forintért jutott hozzá a Hódmezővásárhely 0959/15 helyrajzi számú, összesen 12,9386 hektár szántóhoz (és kivett tóhoz), abban a tudatban, hogy azt 2024. október 15-ig (azaz még a következő gazdasági évben is) haszonbérben használja a Hód-Mezőgazda Zrt.

Senkinek nem kellett a szintén árverésbe bocsátott 36, 14 és 41 hektáros terület, de nem kelt el a Makó 0357/1. helyrajzi számú, 60,3218 hektáros szántó sem, melyet 2035. december 31-ig a Gorzsai Paprikatermelő Mezőgazdasági Zrt. haszonbérel.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!