Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nagy összegű, közvetlen EU-s forrásokra pályázik Vásárhely

Szeptemberben már benyújtott a város egy pályázatot közvetlen európai uniós forrásra, most decemberben pedig egy újabbat fog beadni, ezúttal sokkal nagyobb, 1 milliárd forintos összegre. Ezt februárban pedig egy újabb pályázat követheti majd – minderről Márki-Zay Péter a VTV Időben című műsorában számolt be.

Szeptemberben Vásárhely Araddal közösen adott be egy 100 millió forintos pályázatot közvetlen uniós forrásokra – siker esetén ezen 50-50 százalékban osztozik majd a két város. A program keretében diákok és fiatal családok számára szerveznek majd ismeretterjesztő és környezettudatos öko-programokat, valamint határon átnyúló kezdeményezéseket.

Decemberben 1 milliárd forintnyi közvetlen EU-s forrásra fognak pályázni – már kiválasztották azt a tanácsadó céget, aki a legkedvezőbb áron vállalta, hogy segíti majd a várost a pályázat megírásában. Februárban pedig újabb, ennél is nagyobb pályázati lehetősége lesz a városnak, melyen szintén részt kíván venni – számolt be Márki-Zay Péter az Időben című műsorban. Azt is elmondta, két hét múlva személyesen is Brüsszelbe látogat, ahol többek között Monika Hohlmeier-el is egyeztetni fog: ő azon kívül, hogy a híres bajor volt miniszterelnök, Franz Josef Strauss lánya és az Európai Néppárt tagja, az unión belül az a személy, aki a költségvetésért, tehát a pénzek elosztásáért felel.

Arról fogunk vele egyeztetni, hogy Magyarország, és azon belül is Hódmezővásárhely, kapja meg a neki járó, például uniós pénzeket.

– jelentette ki Márki-Zay Péter a VTV-ben.

Ugyanakkor a város a neki járó hazai forrásokról sem mond le: a polgármester éppen múlt héten csütörtökön egyeztetett a Területfejlesztési Minisztériummal Hódmezővásárhelynek járó pénzekről. Többféle forrásból is járnának nekünk források – hangsúlyozta Márki-Zay Péter – amelyeknél úgy tűnik, mintha valaki/valakik szeretnék visszatartani, most viszont a minisztérium nyitottnak mutatkozott arra, hogy legalább a TOP-os pénzek tekintetében megpróbálják „menteni a menthetőt”. Úgy, ahogy a meghiúsult – a polgármester álláspontja szerint mesterségesen akadályozott – iskolafelújítások kapcsán elvett pályázati pénzekkel tették, ugyanezt akarták volna ezúttal annál a 150 milliós, annak idején Varga Anikó BFMK-vezető által koordinált helyi identitás megőrzését célzó pályázatnál, melynek a teljes összegét el akarták venni elállás címén. A városvezetés múlt héten a Navracsics minisztériumához tartozó szakemberekkel és az Államkincstárral ennek a projektnek a pénzügyi igazolásáról tárgyalt.

A VTV műsorának vonatkozó részét itt visszanézheti:

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!