Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hazafias és keresztény értékek a természet tisztelete nélkül?

Szegeden egy iskola miatt vágnának ki hat hektár erdőt, míg Tiborcz Istvánék egy privát, luxus klub miatt tarolták le a Svábhegy zöld területének nagy részét. Felmerül a kérdés: lehet-e hazaszeretetről vagy keresztényi értékekről beszélni azoknál, akik úgy irtják vagy irtanák az erdőt, mintha nem lenne holnap. Ráadásul felesleges beruházásokért? Véleménycikk.

Egyszer ugyanis egy bölcs ismerősöm, évekkel ezelőtt, azt mondta nekem: a hazaszeretet a környezeted szeretetét jelenti, azt, hogy nem szemeteled szét az utcákat és vigyázol a természeti értékekre. Igaz, a téma annak kapcsán jött fel, hogy úton-útfélen eldobált cigarettákat láttunk a városban, majd peremén, az erdő mellett egy, a mostaninál zordabb novemberi időben, ám ez véleménye szerint ez a magatartás egyszerre volt felelőtlen a városi, épített környezettel és a természeti értékekkel szemben. És nem pusztán azért, mert az erdő közelében csikket eldobni akár tűzveszélyes is lehet. De még ha gondosan el is oltották előtte, akkor is: milyen már az, hogy az erdők mellett a sárban csikkek hevernek?

Ekkor fogalmazta meg a fent leírt gondolatait ez az egyébként rendkívül vallásos barátom. A hazaszeretet és Isten szeretete ott kezdődik, hogy rendben tartjuk a környezetet és tiszteljük a természetet.

Ez pedig szerinte sem ellenkezik a keresztényi tanítással. Hiszen bármennyire is nem természeti vallás a keresztény, a természet dicsérete és szeretete akkor is fontos, gondoljunk csak Szent Ferencre és a Naphimnuszra vagy Luther Mártonra, aki azt mondta: ,,Ha tudnám is, hogy holnap elpusztul a világ, még akkor is ültetnék egy almafát!”. De nem csak ők a jó és követendő példák arra, hogy az egyház igenis védheti a természeti értékeket, és nem oda kellene új iskolát építeni, ahol azzal több kárt okozna. Ráadásul bizonyára vannak már létező, üresen álló és arra alkalmas épületek is Szegeden.

Mint ahogy hogyan szereti a hazáját az az ember, aki szintén több hektár zöldövezetet írt ki, csak azért, hogy annak a helyén luxusingatlanokat húzhassanak fel? Miféle hazaszeretet lenne ez?

Sokan sorolták már fel az erdők hasznát, amik között itt és most talán legfontosabb, városon belül, a levegő némiképp tisztítása vagy a zajszennyezés tompítása. Ezért szükségesek erdők, a városon belül is, és ezért kellene vigyázni arra, ami megmaradt, minden jó hazafinak és kereszténynek.

Fotó: Kovács Gergely/ Magyar Kétfarkú Kutya Párt

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!