Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

40 százalékkal emelik jövő szeptembertől a nyugdíjakat – Romániában – szavazóval

A nyugdíjrendszer reformja az előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz Bucura Oprescu munkaügyi miniszter szerint.

Ennek a lehetőségét egy készülő törvényjavaslatban előírt újraszámítások teremtik meg, amely havonta 13,8 milliárd lejre (2,97 milliárd dollárnak megfelelő összegre) növeli a nyugdíjkiadásokat.

A javasolt nyugdíjtörvény-tervezet értelmében, amely jelenleg parlamenti jóváhagyásra vár, első lépésként ötmillió nyugdíjat indexálnak 13,8 százalékkal januártól. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek kiküszöbölése, hogy az azonos munkakörben, ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer reformja előfeltétele annak, hogy Románia továbbra is hozzáférhessen az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjának forrásaihoz. Ezért a kormány ígéretet tett, hogy felszámolja az egyenlőtlenségeket, és megszünteti a választási logika által vezérelt, politikailag motivált nyugdíjemelésekkel kapcsolatos döntéseket – írja a portfolio a Reuters híre nyomán.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!