Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Száz éve még a Nagytakarék tetejéről sugárzott a vásárhelyi rádió – szavazóval

A vásárhelyi rádiózás nem az 1990-es évek elején alapított Rádió 7-tel, a Vásárhelyi Image Rádióval, a Régió Rádióval és a Rádió X-szel vagy a sokkal későbbi netes Rádió Colorral kezdődött. Kép: Fortepan/ Nagy Jánosné dr.

Az első rádióállomást száz évvel ezelőtt, 1924 októberében szerelték fel, a Kossuth téri Nagytakarék tetejére – a korabeli tudósítások szerint.

1924 október 4-ei számában immár sokadjára foglalkozott a Vásárhelyen megjelenő Vásárhelyi Napló című napilap. Azt írták „Szerdán állítják fel a rádió-állomást” című írásukban, hogy a szerkesztőségnek pénteken késő este telefonálták meg, hogy táviratot kapott Pilich András, a Magyar Távirati Iroda szegedi vezetője Budapestről, az MTI központi igazgatójától, miszerint elkészültek a vásárhelyi és a makói rádióállomásokhoz szükséges eszközök és felszerelések, ezért elhárultak az akadályok az állomás felállítása előtt.

A hírek szerint az azt felszerelő szakemberek kedden indultak Vásárhelyre, hogy szerdán érkezzenek és még aznap felszerelték a rádióállomást a Kossuth téri Nagytakarék tetejére, majd ezt követően Makóra utazzanak, hogy ott is elvégezzék a szerelési munkálatokat. Hozzátették, az adó már szerdán sugározni fog „… és Vásárhely közönsége a hírszolgálat gyorsasága és egyéb áldásai révén megösmerkedhetik a technika legújabb csodájával.”

A Vásárhelyi Napló korabeli tudósítása

A mai és a száz évvel ezelőtti helyzet abban különbözik, hogy anno a helyi rádióállomás a budapesti műsort továbbította, helyi adás nem készült, arra 1990 utánig kellett várni, amikor az Égető Gyula alapította és tulajdonolta Rádió 7, illetve a korabeli Image Rádió vagy az Ágoston Lajos vezette Régió Rádió, majd a kisközösségi Rádió X, szinte egyszerre kezdte meg adását.

Az előbbi a mai frekvenciáját használta, az utóbbi pedig a 90,8 MHz-es frekvenciáját, melyen ma a Dankó Rádió műsora hallható.

Két régi rádiós is pontosította írásunk utolsó részét. Varga Árpád Zsolt azt írta: „Az Image Rádió 1993. November 26-án szólalt meg először saját 240 órás szerkesztett műsorral, december 5-ig szólt ideiglenes 10 napos engedéllyel. Majd 1994. Áprilisában 6 napos ideiglenes engedélyt kapott és 1994 szeptemberében 10 napos engedéllyel szólt ismét.

Az állandó engedélyt elsőként a Régió Rádió kapta meg Ágoston Lajos vezetésével, 1995-ben. A rádió Non-Stop működött. A Rádió 7 csak 1997 decemberében indult Égető Gyula vezetésével.”

Szabó Zoltán pedig azt közölte: „10 napos rádióadásokkal indult a helyi rádiózás (Image Rádió) Varga Árpád jóvoltából. A Rádió 7 pedig egy Bt. tagjaival (Égető Gyula, B. Szabó Zoltán, Szöllősi Sándor, Varga Árpád) indult ’96-ban.”


vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!