Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tovább csorbulhat az önkormányzatok önállósága

A budapesti főpolgármesteri hivatalban tartotta soros elnökségi ülését a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ). Elhatározták, hogy Novák Katalinhoz fordulnak annak kapcsán, hogy Lázár János minisztériumához rendelték az önkormányzati beruházásokat.

Magyarul elvették a települések szuverenitásának, önállóságának egy újabb darabját: a mi saját beruházásaink, amik állami, vagy uniós pénzből épülnek, mostantól kezdve az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz tartoznak. Ezt ma kellene aláírnia a köztársasági elnöknek, mi azt kérjük tőle, hogy ne hagyja jóvá – ismertette bejelentkezésében Márki-Zay Péter.

Szerinte azzal, hogy ezeket elveszik az önkormányzatoktól, a korropciós kockázat nő, a Transparency International is kimutatta, hogy az állami beruházásoknál ötször akkora a korropciós kockázat, mint az önkormányzatiaknál, ,,nem beszélve Hódmezővásárhelyről.”

Hódmezővásárhely polgármestere szerint ők tapasztalták, hogy akár négyszeres áron valósítja meg baráti vállalkozókkal a kormányzat azt, amit ők sokkal olcsóbban, gyorsabban, hatékonyabban meg tudnának csinálni.

Márki-Zay arra is felhívta a figyelmet:

ki tudja, Hódmezővásárhely megkapja-e azokat a fejlesztéseket, ami jár, akkor, ha ezeket Lázár Jánosra bízzák.

Szerinte amikor az önkormányzatok fejlesztéseit is elveszik és Lázár Jánoshoz rendelik, akkor politikai nyomásgyakorlás van a háttérben.

Sajtótájékoztatón Gémesi György, a szervezet elnöke, Gödöllő polgármestere, Karácsony Gergely társelnök, Budapest főpolgármestere, továbbá Wittinghoff Tamás elnökségi tag, Budaörs polgármestere arról beszélt: a MÖSZ azt szeretné, ha ezt a törvényt Novák másodszorra sem írná alá, mert szerintük több sebből vérzik. Például minden beruházás, amely 50 százalékos állami vagy uniós pénzből valósítanának meg, azt központi közbeszerzésekből kellene megvalósítani, erre pedig nincs meg a szükséges állami apparátus, technikai felkészültség.

Fotó: Magyar Önkormányzatok Szövetsége
vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!