Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Európai Unió: a magyar biztos távozását követelik?

Legalábbis a HVG erről ír az EUrológus forrásaira hivatkozva. Az Európai Parlament négy frakciója kezdeményezi Várhelyi Olivér magyar uniós biztos felmentését Ursula von der Leyennél, mivel Várhelyi a Gázában zajló háború első napjaiban a Palesztinának szánt uniós források megvonásáról írt, minden felhatalmazás nélkül. Az, hogy von der Leyen szándékozik-e valamilyen lépést tenni az ügyben, még nem derült ki.

A hírek szerint a Szociáldemokraták, a Zöldek, a liberális Renew Europe és a szélsőbaloldali képviselőcsoport támogatja a levelet amelyet von der Leyennek juttatnának el, hacsak, teszik hozzá, Várhelyi Olivér nem távozik önként posztjáról.

Várhelyi az X-re (korábbi Twitter) tette ki bejegyzését, amelyben arról írt, hogy az EU azonnali hatállyal felfüggeszti minden, a palesztinoknak szánt fejlesztési támogatását az Izrael elleni támadás, és különösen a brutalitás mértéke miatt. A bejegyzés hatására az ENSZ főtitkára is azt kérte, hogy ilyen döntést ne hozzon az EU. Az ügy szálai tehát igen magasra mentek.

Az Unió egyébként a Hamásznak nem juttat forrásokat. Az Európai Bizottság még hétfőn közleményben pontosította, hogy a vizsgálat nem érinti a humanitárius segélyeket, kedden pedig egyértelműsítették, hogy Várhelyi Olivér csak a hozzá tartozó fejlesztési támogatásokról írt, a más biztos területéhez sorolt humanitárius segélyekről nem. Az is kiderült, hogy valójában semmilyen kifizetést nem függesztettek fel, ugyanis nincs is épp beütemezve semmilyen kifizetés, írja a Telex.

Azt Eric Mamer, a Bizottság szóvívője is elismerte, hogy Várhelyi nem egyeztetett velük és a bejegyzések „nem voltak előzetesen koordinálva”. Ám az, hogy a Bizottság elnöke tesz-e valamilyen konkrét lépést ebben az ügyben, nem derült ki.

A levélírók megemlítették, és erről is az EUrológus írt, hogy Várhelyi Olivér idén februárban az egész Európai Parlamentet lehülyézte, amikor bekapcsolva maradt a mikrofonja, így mindenki hallotta, hogy ,,Hány hülye van még?” miután a képviselők kérdéseket tettek fel neki

Fotó: Európai Bizottság

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!