Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nemzetközi felmérés is igazolja: a magyar tanárok keresnek a legrosszabbul az unión belül

Euróban, illetve az árszínvonalbeli különbségeket kiszűrő vásárlóerő-standardban (PPS) számítva is Magyarországon a legalacsonyabb az általános és középiskolai tanárok fizetése az EU-n belül, erről ír az Európai Bizottság oktatási együttműködési hálózatára és az Eurydice-ra hivatkozással a porfolio.hu.

Ráadásul az OECD jelentése egy pár napja arra mutatott rá, hogy a felsőfokú végzettségűek átlag fizetéséhez viszonyítva Magyarországon a legalacsonyabb az általános és középiskolai tanárok fizetése az unión belül.

Az elemzés szerint Magyarországon az általános iskolai tanároknak átlagosan bruttó 11 687 euró volt az éves keresete, míg a középiskolai tanároknak 12 785 euró a fizetése, és mindkét adat az unió legalacsonyabb adata. A térségben Romániában kevéssel magasabb a tanárok fizetése, Csehország emelkedik ki némileg a többiek közül a visegrádi országok közül.

Az EU-n belül 66 ezer euróval Dániában a legmagasabb az általános iskolai tanárok éves bruttó bére, ezzel ők vezetik ezt a rangsort. Akárcsak a középiskolai fizetések tekintetében. Közös a rangsorban, hogy a dánok után mindkét esetben a németek és a hollandok következnek.

Szintén hazánkban a legalacsonyabb a kezdő tanárok bruttó fizetése. Ebben a kategóriában, mindkét iskolatípus esetén egyébként Németország és Luxemburg áll az élen.

Magyarországon ráadásul 42 év szolgálati viszony kell, amíg elérik a csúcskeresetüket. Dániában és Hollandiában mindez 12 év.

A borítókép illusztráció

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!