Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Feloldhatják a zárolt EU-s pénzek egy részét?

Legalábbis a Financial Times szerint és az Ukrajnának szánt pénzügyi segítségért cserébe. A magyar kormány kedden délután erről még semmit nem tudott, csak a sajtóból értesültek, várják a hivatalos értesítést.

A jogállamisági eljárással és a korrupciós helyzettel kapcsolatos uniós felzárkózási pénzek kifizetését még tavaly év végén függesztette fel az Európai Bizottság.

A hvg.hu, a Financial Times cikke alapján megjegyzi, hogy a gazdasági lapnak brüsszeli forrásokból az az értesülése, hogy a jogállamisági mechanizmus keretében zárolt 13 milliárd euró feloldására készülnek november vége előtt. Ez összefüggésben van az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi segítséggel, ami miatt 66 milliárd euróval megnövelnék az EU költségvetését.

A lap emlékeztet arra is, hogy az Európai Parlament, amely kategorikusan ellenzi, hogy a jelenlegi állás szerint Magyarország megkapja a neki címkézett uniós forrásokat, bár megakadályozni nem tudja a Bizottság esetleges ez irányú döntését, de tudna kellemetlenséget okozni, ugyanis könnyen akadályt gördíthet az uniós büdzsé megemelése elé.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter egy kedd délutáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jelenleg még a magyar kormány is csak a sajtóból értesült a hírről, és várják a hivatalos álláspontot az Európai Bizottságtól. Navracsics bízik benne, hogy az év végéig meglesz a megállapodás a Bizottsággal.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!