A „vasalódeszkás” után újabb tanárt hurcolt meg a Tankerület

A makói – Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz tartozó – József Attila Gimnázium egyik némettanára csak a jogos bérét szerette volna megkapni – sikertelenül. Miután a bíróságon akarta jogos jussát követelni, kirúgással fenyegették és meghurcolták.

Az eset, melyről a HVG számolt be, ugyanabban az iskolában történt, ahol három évvel ezelőtt, a covid-járvány idején a „vasalódeszkás” tanárt, Vezsenyi Lászlót szerette volna szintén a tankerület eltávolítani. A testnevelés-tanár – miután ez nem sikerült a helyi tankerületnek – végül a státusztörvény körül kialakult helyzet miatt hagyta ott a pályát idén augusztusban.

A nézeteltérés onnan eredt, hogy a pedagógus, annak ellenére, hogy állítása szerint 27 „kiszámolt” éve volt, a belépése utáni első hónap végén észrevette, hogy csak gyakornoki fizetést kap. Ezután többször levélben fordult a tankerülethez, ahonnan azt az információt kapta: számolnak, utólag rendezik az elmaradt fizetésrészt. 5 hónap után derült ki, hogy mégsem. Ezután fordult a szakszervezethez, majd keresetet adott be a bíróságra.

A tanár a HVG cikke szerint azt állítja: a tankerület visszautasította az ügyben megfogalmazott ügyvédi felszólítást is, majd amikor a bíróság értesítette őket a benyújtott keresetről, utasította az iskolaigazgatót, hogy rúgja ki a pedagógust.

A tanár szerint onnantól kezdődött ellene a bosszúhadjárat, hogy értesült a keresetről a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ.

A tankerület vezetőjének, Miklós Anikónak, állítása szerint az volt az első követelése az igazgató felé, hogy mondjanak fel neki. Ehhez azonban szakmailag kellett volna őt alkalmatlanná nyilvánítani. Persze be is ment órájára az igazgató, ami után munkáját leminősítette, igazolható sikereit nem vette figyelembe, és közölte vele: év végén nem fogja meghosszabbítani az egyébként határozatlan idejű szerződését.

A pedagógus ezt követően magasabb szinten is harcolt igazáért, még Maruzsa Zoltán államtitkárt is megkereste, érdemi eredmény nélkül. Szerinte esete nem egyedi, azt hallotta kollégáitól, hogy évek óta próbálják „megrövidíteni” a belépő tanárokat.

A szeptemberi iskolakezdéskor azzal szembesült, hogy nem kapott órát iskolájában, és egy kistelepülés iskolájába akarták átirányítani, megfenyegetve: ha nem vállalja, felmondanak neki. Amit jog szerint viszont nem tehetnek meg.

Jelenleg otthon van, mert az igazgató felmentette a munkába járás kötelezettsége alól. Az érintett tankerület-vezető, Miklós Anikó a HVG megkeresésére azt közölte, hogy

jelenleg munkajogi vita van a munkáltató és az egyik pedagógus között, és jogerős ítélet hiányában a tankerület nem foglal állást folyamatban lévő ügyben.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!