A kardoskúti puszták felett termetes kígyászölyvek vadásznak

Augusztus közepe óta rendszeresen láthatunk néhány kígyászölyvet a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. A többi ölyvhöz képest a nagy testméretű ragadozó madarak vadásztechnikája igen látványos.

Kígyászölyvek Magyarországon csak igen kis számban költenek az Északi-középhegységben és a Budai-hegységben. Nyár végén az öreg és a fiatal példányok is elmozdulnak költőhelyükről, ilyenkor bukkannak fel az alföldi tájakon. A Kardoskúti-pusztán augusztus közepén bukkant fel az első kígyászölyv, s azóta is rendszeresen megfigyeltek néhányat a nemzeti park munkatársai.

Vadászat közben a vörös vércsékhez hasonlóan szitálnak, ami egy ilyen nagytestű madárnál igen izgalmas látnivaló. Nagy, öles szárnyaikkal egyhelyben lebegnek, s ha találnak olyan jószágot, ami ínyükre van, akkor lecsapnak rá, bár méretükből adódóan nem tudnak olyan gyorsan zuhanni, mint a vércsék.

A kígyászölyvek általában szeptember végéig délebbre vonulnak, de néhány példány egészen október elejéig marad – számolt be róla a nemzeti park.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!