Nagyjából ezren távozhatnak a közoktatásból a mai nappal

Péntekig, vagyis szeptember 29-ig van lehetőségük jelezni a pedagógusoknak, ha nem akarják aláírni az új jogállásukról szóló szerződést. A pedagógusok szeptember 15. óta nyilatkozhattak arról, ha nem fogadják el a közalkalmazotti jogviszonyukat megszüntető, januártól hatályba lépő új szerződésüket.

A témával foglalkozó legutóbbi cikkünkben hódmezővásárhelyi pedagógusokat kérdeztünk, miután megkapták a tájékoztatást új jogállásukról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Telex kérdésére a csütörtöki kormányinfón azt mondta: lényegesen kevesebben jelezték a felmondásukat, mint ahányan a nyári időszakban távozni szoktak a közoktatásból. A miniszter szerint talán 700 körül lehet a szeptemberben távozó pedagógusok létszáma. Szerinte azért sem hagyják ott tömegével tanárok a közoktatást, mert a státusztörvény jobb feltételeket biztosít, mint a közalkalmazotti jogviszony.

Másként látja ezt Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, aki a Telexnek így nyilatkozott: „Sok kollégával beszélgettem, ez alapján úgy gondolom, hogy szeptemberben ezer körül lehet a státusztörvény miatt felmondó pedagógusok létszáma”, hozzátéve: konkrét számai nincsenek, ezek becsült adatok, pénteken tudnak majd többet.

Hasonlóan vélekedik Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, aki egy sajtótájékoztatón azt mondta: nincs pontos adatuk a felmondásokról, de az előzetes felmérésük szerint körülbelül ezren fognak távozni szeptemberben a közoktatásból, a pedagógusok jelentős része ezt már májusban megtette. Ő úgy tudja, jelenleg csaknem 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. A szakemberhiány a természettudományos tárgyak esetében a legszembetűnőbb.

A szakszervezet szerint a hiányt az fedi el, hogy nagyjából 12 ezer nyugdíjas tanít, és minden ötödik általános iskolában képesítés nélküli pedagógus oktat.

A mai napon emailben megkerestük az összes – tankerületi, egyházi vagy önkormányzati fenntartású – hódmezővásárhelyi iskolát és óvodát kérdésünkkel, hogy intézményeikben van-e, és ha igen hány olyan pedagógus, aki a mai napig nyilatkozott arról, hogy nem kívánja aláírni az új jogállásáról szóló szerződést – vagyis hogy történt-e – ha igen, hány – felmondás náluk az új státusztörvény miatt.

Amint konkrét adatokkal rendelkezünk, tájékoztatjuk olvasóinkat.

(Cikk forrása: telex.hu)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!