Hangversennyel támogatják meg az orgonafelújítást

Jótékonysági koncertet adnak Lakatos György Liszt-díjas fagottművész és tanítványai az unitárius templom orgonája restaurálása javára október 13-én, pénteken este 6 órától a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban. A képen Szabó Csengele lelkész, az orgonasípok egy részével.

– A rendelkezésemre álló adatok szerint 1969-ben szólalt meg utoljára az unitárius templom orgonája, a hívek azóta azt nem hallhatták, s nem sokan vannak, akik még emlékezhetnek a hangjára – mondta Szabó Csengele unitárius lelkész.

A Völgy utcai templom 1910-ben épült, a belső teréről Kovács József téglagyáros gondoskodott. Ő volt, az, aki feleségével, Czimmerman Annával közösen adományozta a kétmanuálos – Rukovina János szegedi mű-orgonaépítő által épített – orgonát, és a harangot. Az orgona eredetileg lágy hangra intonált, tizenöt változatú, pedálos, kupolázható csőrendszerű orgona volt.

– Jelenleg csak a hangszer háza az eredeti. Azért szólalt meg ’69-ben utoljára, mert annyira rossz állapotba került a templom, hogy beszakadt a tetőzete. Akkor országos gyűjtést is szerveztek a felújításra, melyet véndiákok és a város is támogatott, de nem gyűlt össze elegendő pénz. Úgy okoskodtak, hogy eladják az orgonasípokat, s ebből erősítik meg a tetőzetet – sorolta a lelkész.

Az orgonasípokat egyébként 1977-ben a vásárhelyi zeneiskola vásárolta meg, majd az 1980-as évek végén az orgona eladott sípjait az egyházközség visszavásárolta és megkezdte a hangszer felújítását

Az ónból készült sípokat restaurálásra elküldték, de a lelkész és a presbitérium tagjai nem vették észre, hogy a restaurálás után visszakapott sípok nem ónból, hanem az ereszekre használt horganyzott lemezből készültek. Ezek pedig nem az eredeti, gyönyörű hangon szólalnak meg.

– Az a nagy álmunk, hogy az orgonát vagy az eredeti formájába, vagy modernizálva állíthassuk helyre. Nem titok, hogy a templomot koncerttemplomként is építették. Erre a nyári zenei táborokban résztvevő művészek is rácsodálkoznak. Az orgona állapotát 2020-ben restaurátor mérte fel, aki azt mondta, soha nem lehetett ez egy jó hangú orgona, ugyanis nagyon-nagy volt a távolság a fújtatótól a billentyűzetig. De ebből jobbat is ki lehetne hozni. Az a tervünk, hogy minőségi, Vásárhelyen egyedülálló orgonát lehessen megszólaltatni, nem csak az istentiszteletünkre, de a város javára is szolgálna, ugyanis szeretnénk koncerteket tartani – mondta – mondta Szabó Csengele. Hozzátette, hogy az orgonafelújítás költségét 2020-ban 10 millió forintra értékelték, ez most 12-13 millió forintot jelentene.

A jótékonysági koncertet a fellépő művészek. Lakatos György fagott-, Dratsay Ákos fuvolaművész és felesége, valamint tanítványaik kezdeményezték, s a város melléjük állt.

  • unitárius templom orgona (1)
  • unitárius templom orgona (2)
  • unitárius templom orgona (3)
  • unitárius templom orgona (4)
  • unitárius templom orgona (5)
  • unitárius templom orgona (6)
  • unitárius templom orgona (7)

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!