Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Kiszáradás fenyegeti a téglagyári tavakat

Kevesen tudják, de különleges folyamatok zajlanak a vásárhelyi kubik gödröknél. Az elmúlt időszak forró és szeles időjárásának köszönhetően rendkívül alacsony lett a tavak vízszintje, ami felszínre hozta a sós, fehér medrüket. Ez pedig kedvez a parti madaraknak, így nagy létszámban táplálkoznak és költenek itt ritkaságnak számító madárfajok.

Különleges látvány fogadja azokat, akik a téglagyári tanösvény kubik gödreihez látogatnak. Az elmúlt időszak félsivatagos, csapadékszegény időjárása miatt jelentősen csökkent a tavak vízszintje és felszínre került a fehér, szikes medrük.

A talajrétegekből hozza gyakorlatilag a víz az ásványi anyagokat és itt koncentrálódnak a talajba lévő sók, és ettől szikes, sós a vize ennek a tónak. Akkor is az volt, amikor sok víz volt benne, de a napsugárzás, az extrém erős szél hihetetlen módon párologtatja a vízfelületet és így folyamatosan koncentrálódik benne a só, mint mondjuk, mint a Holt-tengerbe, vagy tengerparti régiókban és ez a fehér szín a meder alján, ez gyakorlatilag ennek köszönhető. Ez egy nagyon érdekes jelenség és ezek a parti madarak, vagy idegen szóval limikólák nagyon szeretik ezt a tengerparthoz hasonló élő helyet

– fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak Sirkó Zoltán kertészmérnök, tájépítész.

A ’90-es években egyszer már majdnem kiszáradtak a kubik gödrök, a mostani fokozatos vízcsökkenés azonban tartósnak látszik. A tavak mikroklímája és élővilága azonban olyan madárfajokat is ide vonz, amelyek korában nem jelentek meg a Dél-Alföldön.

A száraz periódusban fokozottan védett madarak jelentek meg, gólyatöcs, gulipán, kislile, egész komoly madár ritkaságokkal lehetett itt találkozni, sőt költöttek is a területen. Most ugyanez a tendencia van, az idén rekordszámú gólyatöcs költött a területen. Ez adott esetben itt jónak is tekinthető, de a Dél-Alföld egészét tekintve azt jelenti, hogy azért itt költöttek, mert itt találtak még egy kis plusz vizet, – a fészkelésükhöz szükségük van a vízre, – meg a speciális táplálkozásuk miatt, amit a szikes tavak adnak

– tette hozzá Sirkó.

A szakember szerint, ha a tendencia folytatódik a jövőben a kubik gödrök is kiszáradhatnak úgy, mint a legtöbb Vásárhely környéki állandó vízű tó. Példaként említette, hogy az elmúlt húsz évben 60 százalékkal csökkent a Tisza vízhozama, ami a teljes régióra hatással van.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!