Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Zárkózott életmódja miatt nem vették észre napokig a halálát

Míg különböző, sokszor meglepő körülmények közt mások is hunytak már el a Nyugdíjas Lakóparkban, egyikük távozását sem fújta fel a média politikai üggyé. Kivéve a 93 éves Bandi bácsiét, aki halálát csak 3 nap után vették észre.

Az őt korábban ismerők szerint a szomszédos Vajdaságból érkezett, s a Nyugdíjas Lakóparkot hosszú évekkel ezelőtt otthonául választó Bandi bácsit jó kedélyű, vidám személyiségnek ismerték meg, olyannak, aki szívesen töltötte az idején a lakók között– mondták többen is.

Bandi bácsi jókedve azonban a kora előrehaladtával megkopott, egyre inkább elzárkózott a többiek elől, már hozatta az ebédet is és nem járt el a lakópark rendezvényeire sem. Annyira magának való lett, hogy volt, hogy a szomszédjai napokig nem látták, akkor is csak akkor, amikor az ajtóban pillantották meg – sorolták, hogyan változott meg.

– Mi még nem vagyunk abban a korban a feleségemmel, hogy igényeljük, hogy a lakópark munkatársai naponta ránk nézzenek, de úgy tudjuk, hogy aki kéri azt, annak azt megteszik – mondta Hamari János nyugalmazott építészmérnök. Hozzátette, ismer olyan közel 90 éves nénit, aki bejelentette a portaszolgálatnál és kérte a nővérszolgálattól, hogy minden reggel és este felhívják telefonon.

– Ez mintegy-másfél éve megtörténik. Hallani szoktam a telefoncsörgést, szinte órát lehet hozzá állítani. Aki azonban nem kéri vagy elutasítja a segítséget, a szomszédját sem engedi be és a telefont sem veszi fel, azzal nagyon nehéz felvenni a kapcsolatot. Így, ha valami történik vele, arra csak akkor jönnek rá, ha valakinek valami gyanússá válik. Ahogy az lett hétfőn az ételfutárnak, aki azzal szembesült, hogy a pénteki étel is az ajtó előtt maradt – mondta.

Hamari János szerint Bandi bácsi az utóbbi két évben már nem tartotta a kapcsolatos senkivel, ha időnként ki is ment az udvarra. Nem nyitott ajtót a szomszédoknak és a telefont sem vette fel.

Az elhunyt lakásajtaja. Az utóbbi években ritkán járt ki rajta

Fejes Péter képviselő, az Idősügyi Tanács elnöke azt mondta, amióta a lakópark működik, legalább 120 lakója hunyt el. – Nagyon sok esetben nem úgy, hogy este lefekszenek és reggel nem ébrednek fel. Különleges, hogy ez az idős férfi meghalt és 3 napig nem vették ezt észre, erre nemigen volt példa. Olyan azonban volt, hogy egy-másfél napig valaki halálát nem vették észre. Hír azonban a médiában csak abban az esetben van, ha azt akarnak belőle csinálni. Amikor korábban történt különös haláleset, hírzárlatot rendelt el az akkori vezetőnő. Ezért nem lett hír abból, amikor évekkel ezelőtt az egyik bácsi az egyik hajnalban belefulladt a kerti tóba, abból sem amikor tusolás közben hunyt el egy asszony, majd órákon át ömlött rá a forró víz, de abból sem, amikor az egyik 80 év feletti bácsi azért mászott be a fürdőszoba ablakon a rosszul lévő, de egy kemény tárggyal – figyelemfelkeltésként – a padlót ütögető bácsihoz, hogy megmentse az életét. De abból sem lett hír, amikor az előző vezető kizárta az időseket a tornateremből, vagy elzárta előlük a talicskát, hogy ne hordhassák el vele a szemetet és a levágott növények.

A képviselő szerint a Nyugdíjas Lakópark rossz színben való feltüntetése volt a kiszivárogtatás és az azt követően, a helyi ellenzéki portálon megjelent cikkek célja.

Beszéltünk azzal az egyik lakóval, aki ajtaja szemközt nyílik Bandi bácsiéval. Azt mondta, hogy azon a hétvégén nagy volt a forróság, ők benn maradtak a légkondicionált lakásban, így az sem tűnt fel nekik, hogy az amúgy is zárkózottan élőszomszédjukat nem látják, vagy hogy a pénteki ebédje is az ajtó előtt maradt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!