Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az EU-tagok többsége megkérdőjelezte az ukrán gabona ügyében tett egyoldalú intézkedéseket

Intenzív vita alakult ki az uniós szakminiszterek hétfői találkozóján az ukrán agrárimportról. Az EU szerint egységes fellépés kellene, míg Magyarország, Lengyelország és Szlovákia meghosszabbította az ukrán gabona behozatali tilalmát. Nagy István szerint a tárolással és a piacra jutással is gondok lennének, és más útvonalakat, a gabona Afrikába való eljuttatását sürgette.

Korábban mi is írtunk arról, hogy Szlovákia és Lengyelország mellett Magyarország is meghosszabbítja az ukrán gabona importtilalmát, noha az EU megszünteti az ideiglenes mentességet. Magyarország ráadásul még más árucikkekre is kiterjesztette a tilalmat.

Ez több tagállamnak sem tetszett. A német élelmiszer- és agrárügyi miniszter szerint azzal, hogy a három tagállam csak „részidős szolidaritást” vállalnak Ukrajnával, és ebből egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnök húz hasznot. Míg a francia agrár- és élelmiszer-önrendelkezési miniszter az egységes fellépést hiányolja, amely egységes, közös piacot kérdőjelezi meg.

Nagy István magyar agrárminiszter viszont azt sérelmezte, hogy meglátása szerint az EU vezetőinek egy teljesen kívülálló harmadik ország érdeke sokkal fontosabb, mint az uniós országoké. Azt is mondta, az EU vezetőit a tagállamok választják meg, őket kellene támogatni, nem egy kívülálló harmadik országot. Mint ahogy sérelmezte azt is, hogy Ursula von der Leyen az uniós tagországok vezetői helyett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett a döntés előtt.

Szerinte az ukrán gabonának annak hagyományos piacára, Afrikába kellene eljutni, és ehhez kellene biztosítani az útvonalakat. Ellenkező esetben az orosz gabona veheti át a helyét a fekete kontinensen. Nem Magyarországot (és Európát) kellene elárasztani ukrán gabonával, ahol mind a tárolókat, mind a piacot telítenék.

Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős tagja elmondta, öt új megoldási javaslat született, ezekről Ukrajna az öt érintett ország részvételével működő egyeztető platformon tárgyal. Dél-keleti szomszédunk is javaslatokat tett, az új intézkedések az átmenő forgalom jobb szervezéséről és biztosításáról.

Egyébként az új útvonalak közül a balti kikötőket vagy a Dunán át vezető román útvonalat jelölték meg. A hétfői találkozón az is elhangzott, hogy Ukrajna a tiltás alatt nemhogy kevesebbet, hanem többet tudott exportálni, mint egy évvel korábban és az uniós kivitel is megugrott. Vagyis nem minden ukrán áru ragadt be, hanem vélhetőleg továbbvitték, írja a Telex.

Közben Ukrajna peren is gondolkodik az érintett három tagállam ellen az ukrán gabona behozatali tilalmának önkéntes meghosszabbítása miatt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!