5,5 milliós támogatást ad a város a reformátusok épületfelújításaira

A településképi védelemről szóló önkormányzati rendelet keretében idén is lehetett pályázni helyi védett épületek felújításra, összesen 15 millió forint összegben. Nyolc épület felújítását támogatta a közgyűlés, amelyből három a református egyházé. Az utolsó három épület, ezek közül is a Malom utcaira nyújtott támogatás azonban ellenérzéseket is kiváltott, melyet elsősorban Kis Andrea képviselő juttatott kifejezésre.

A felújításra támogatást nyert épületek a következők:

Hódmezővásárhely, Kölcsey u. 17. – 1.500.000 forint,

– Hódmezővásárhely, Kistópart u. 22/A. – 2.565.000 forint,

– Hódmezővásárhely, Jókai u. 19. – 2.484.875 forint,

– Hódmezővásárhely, Klauzál u. 7. – 2.500.000 forint,

– Hódmezővásárhely, Andrássy út 27. – 450.000 forint,

– Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 5. – 1.000.000 forint,

– Hódmezővásárhely, Andrássy út 33. – 1.500.000 forint,

– Hódmezővásárhely, Malom u. 15-17. – 3.000.000 forint.

Az utolsó három ezek közül a református egyház fenntartásában lévő épület: A Zrínyi utca 5. alatt a református parókia van, itt nyílászárók cseréjét támogatják. Az Andrássy út 33., az úgynevezett „Pávás ház” a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola egyik telephelye, itt is a homlokzati nyílászárók cseréjére adnak támogatást. A Malom utcai 15-17. szám alatti helyi védett épület szintén a reformátusoké, de nagyon rossz állapotban van, erre kapott most az egyház az összesen 30 milliós felújítási költség fedezéséhez az önkormányzattól 3 millió forintos támogatást.

Ez utóbbi három épületfelújítás támogatása kapcsán Kis Andrea képviselő ellenvéleményének adott hangot: szerinte a református egyház, és az egyházi iskolák egyébként is több normatívát kapnak, mint az állami intézmények, ő személy szerint nem ért egyet azzal, hogy még több támogatást kapjanak. A Malom utcai épület pedig már nem most, hanem már harminc éve került az egyházhoz, azóta az állaga folyamatosan romlott, hangsúlyozta a képviselő.

– Amikor ennyivel több támogatást kapnak az egyházi intézmények, az államiak meg ki vannak véreztetve, akkor én a magam részéről ezen legalábbis elgondolkodom – adott hangot ellenérzéseinek Kis Andrea.

Márki-Zay Péter a támogatások kapcsán kiemelte: Azt természetesen ő sem támogatja, hogy kártalanítás nélkül, ingyen adjon át ingatlanokat a város az egyházaknak. Viszont ebben az esetben nem az egyházak kapják a támogatást, hanem azt a vásárhelyi védett épületek felújítására szánják, attól függetlenül, ki működteti azt. Jelen esetben annak ellenére támogatják a Bán Csaba által vezettet egyházközség által fenntartott épületek felújítását, hogy közben az egyházközség a kártalanítás keretében több más épület tulajdonjogára beadta igényét.

„Mindig büszke voltam arra, hogy kultúraváltásból példát mutatunk. Ezt az emelkedettséget szeretnénk tapasztalni az állam részéről is, ahol nekünk jogosan járó összegeket is megtagadnak. Ehhez képest jó példaként, fénylő csillagként fog kitűnni Hódmezővásárhely, ahol minden jó célt támogatunk, azoknak az embereknek is, akik ezt saját maguk lehet hogy nem érdemelték ki – hangsúlyozta a polgármester.

A Malom utcai épület felújításának támogatását végül a képviselőtestület kilenc igennel – három tartózkodás és egy nem szavazat mellett – elfogadta.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!