Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lesznek-e milliós tanári fizetések? – vásárhelyi pedagógusokat kérdeztünk új szerződésükről

Szeptember 15-én, vagyis múlt pénteken járt le az a határidő, ameddig tájékoztatást kellett kapniuk a pedagógusoknak munkáltatójuktól az életbe lépett új státusztörvény alapján létrejövő jogállásukról. Körbeérdeklődtünk, mit kínálnak a vásárhelyi pedagógusoknak.

Az egyik vásárhelyi egyházi iskolában oktató tanár a következőket mondta: ő minimálisan – nagyjából inflációkövetésnek megfelelő mértékben – fog többet keresni jövő januártól, és a  kollégáival is hasonló a helyzet. Ami egyértelműen látszik, hogy kicsi a szórás, tehát nincsenek, nem lesznek nagy különbségek a fizetéseikben, melyek a beígért sávhatárok alsó határhoz közelítenek nála és azoknál a kollégáknál is, akikkel beszélt. – A 30 éve tanító pedagógus alig fog többet keresni, mint a gyakornok, aki most kezd. Félmilliós fizetésekről beszélnek, de ha valaki kap is annyit – a legtöbben nem -, ez csak egy bruttó érték. Nettóban legtöbbünk fizetése jó, ha eléri a 300 ezret – meséli a pedagógus, aki nem tegnap került a pályára.

Elmondta, pótlékokat kaphatnak ezen felül, de azok csak “adhatók”, a fedezet pedig “ki tudja meddig lesz biztosított”. Valamivel jobban azok járhatnak, akik úgynevezett kedvezményezett vagy felzárkózó településen dolgoznak, ők további illetménykiegészítést kaphatnak. A szakmai múlt nem sok jelentőséggel bír majd, illetve az sem, hogy valaki főiskolát vagy egyetemet végzett. A kezdőknek jó lehet ez, mert a gyakornokok fizetése alig lesz kevesebb, mint azé, aki évtizedek óta tanít, és egy év alatt eljuthatnak a pedagógus I-be. Bár a megadott sávhatár pegadógus II. fokozatban 440.000-1.135.000 forint között mozog, ez azoknál, akikkel beszéltem, az alsó határ körül mozog – osztotta meg tapasztalatát az egyházi iskola tanára, aki bár nagyon szereti munkáját, az utóbbi időben „nyitva tartja a szemét”, hátha akad jobb lehetőség, hiszen neki is vannak gyermekei, akiket el kell tartania.

Hasonlóan nyilatkozott nekünk egy tankerületi iskola idegennyelv-tanára, miután átolvasta a kapott 10-oldalas tájékoztatást: – Azt látom, hogy a munkaviszony hossza nem fog sokat számítani, inkább a teljesítmény. Tehát én már több, mint harminc éve tanítok, és lehet, hogy kevesebbet fogok kapni, mint az, aki kb. 10 éve tanít, de esetleg több versenyeredménye van. Nagyon nagy különbségek lehetnek a fizetésben. Pl: Pedagógus II 440.000-1.135.000 forint között mozog. Hogy ezt hogy fogják kiszámolni, az nekem még kérdéses. A szakmai pótlék beépül az illetménybe, így most nem látom át, hogy amit ígérnek magasabb illetményt, az valóban magasabb, vagy a beépülés miatt csak más néven kapjuk ugyanazt az összeget. Helyettesítésre eddig sem kaptunk pénzt, most csak a tartós helyettesítésre kapunk, valamint korlátozták a helyettesítések számát – írja nyilatkozónk, akit a kézhez kapott iratban arról is tájékoztattak, hogy szükség esetén más tanintézménybe “küldhetik ki”, illetve arról, hogy a hatékonyabb kapcsolattartás érdekében mindenkinek kötelező lesz ügyfélkaput nyitni.

 

Nehéz váltani annak, aki szereti a munkáját és úgy érzi, hogy ehhez ért

– összegez a pedagógus.

Összehasonlításképp megkérdeztük egy szegedi, egyesületi fenntartású iskola egyik tanárát, de onnan is kísértetiesen hasonló információkat kaptunk: a tényleges fizetések a megadott sávhatárok alsó határához fognak közelíteni, és közelednek a kezdő fizetések a régóta pályán lévők fizetéséhez, ami bizonyára feszültségeket szül majd. – A nagy sávok azért is értelmetlenek, mert nincs mögöttük forrás – fogalmazott az egyesületi iskola szintén több, mint húsz éve tanító pedagógusa, aki azt is elmondta, az alapilletménye csak minimálisan fog emelkedni januártól.

Bodzsár Mihály, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola matematika-fizika-informatika szakos tanára az egyetlen a kérdezettek közül, aki névvel nyilatkozott számunkra: négy-öt százalék körüli emeléseket kapunk mindannyian, nagyon ki vagyunk akadva…szó sincs itt milliós fizetésekről, amiket belengettek! – meséli. – Ennek ellenére szerintem mindenki alá fogja írni az új szerződést – teszi hozzá, bár ő maga még nem döntötte el, mit fog tenni.

A fentieket támasztják alá a pedagógusok szakszervezetének ma délelőtti sajtótájékoztatóján elhangzottak is, melyről a telex.hu mai cikke írt. 

A Ne dolgozz ingyen.hu-ra feltöltött kinevezés-módosítások alapján van olyan pedagógus, akinek bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése a státusztörvény miatt hatályba lépő új szerződésével. Így például egy Váci Tankerületi Központnál dolgozó pedagógus 409 979 forint helyett 410 000 forintot fog keresni.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a mai sajtótájékoztatón erre azt mondta: rá tudnak licitálni, mert olyan tanárról is tudnak, akinek három forinttal fog nőni a fizetése. Igaz, hozzátette: erről a pedagógus szóban kapott tájékoztatást. Tapasztalataik szerint átlagosan öt százalékkal fog nőni a pedagógusok várható fizetése az új jogállásukkal. Ha nem akarják aláírni az új szerződésüket, arról pedig szeptember 15–29. között kell nyilatkozniuk.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!