Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Október 1-től igényelhető a kompenzáció – Magyarország meghosszabbította a gabonaimport tilalmat

Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt. Ezt Nagy István agrárminiszter jelentette be. A tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit, áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Közben, bár az Európai Bizottság megszüntette, Szlovákia és Lengyelország mellett Magyarország is fenntartotta z ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. A támogatási kérelmet 2023. október 1. és 2023. október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján közzétett útmutató szerint. A kompenzáció kifizetése ez év végéig megtörténik.

Nagy István azt is elmondta, hogy az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell, hogy a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A hektáronkénti kompenzációt a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként határozták meg.

A támogatást az Európai Unió biztosította, ugyanis még májusban belátták, hogy a nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az Ukrajnával szomszédos tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak. Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia esetén döntött az Európai Bizottság arról, hogy megtilthatják az Ukrajnából származó búza, kukorica, repce és napraforgó importját, és egy 100 millió eurós kompenzációról is döntöttek, melyet az érintett tagállamok között a mezőgazdasági termőterületeik arányában osztotta el az Európai Bizottság.

A Bizottság most azonban a tilalom feloldása mellett döntött, mert úgy ítélte meg, hogy a május óta hozott intézkedések hatására megszűntek a piaci torzulások a fenti öt tagállamban. Ezen kívül Kijev kötelezettséget vállalt az EU-ba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Egyebek mellett visszafogják a gabonakínálat megugrását, és saját exportengedélyezési rendszert vezetnek be, írja a Telex.

Mindezek után azonban Magyarország, Lengyelország és Szlovákia a Bizottság döntése nyomán bejelentette, hogy a továbbiakban is fenntartja az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna várhatóan a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul kártérítésért.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!