Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Harmincnál is többen vettek részt a szombati várostörténeti sétán

Az Uránia Filmszínháztól a Kultúrpalotáig címmel szervezett rendhagyó várostúrát és tárlatvezetést ma délelőtt, a Tornyai János Múzeum.

Az érdeklődőket Bernátsky Ferenc történész-muzeológus kalauzolta végig a részben az Emlékponttól, az Andrássy úton, Kossuth téren át a Dr. Rapcsák András utcáig, majd a résztvevők a Tornyai János Múzeumban múzeumpedagógia foglalkozáson is részt vehettek. De előtte megtudhatták, hogy a 400 személyes Uránia Színház a Koncz-féle palotában az Andrássy utca és a Batthyány utca sarkán működött egykoron

– Azért jelentkeztem erre a programra, mert kíváncsi vagyok, mikor mit építettek át – árulta el Török Ernő. – Nem vagyok vásárhelyi, csak 1976 óta lakok itt, ezért a korábbi dolgokra nem emlékszem, viszont most felidézhetem, mindazt, amit azt követően láttam.

– Tősgyökeres vásárhelyi vagyok, itt nőttem fel a belvárosban, az egykori Tisztiklub mellett (Ez ma a vívócentrum – a szerk.), s azért jöttem el, hogy felfrissítsem az emlékezetem. Nagyon jó ráemlékezni az ötven év előtti múltra. Gyerekkoromban ott volt a május elsejei vonulás az Andrássy út úttestjén igaz azt akkor Lenin útnak nevezték. Végül is a szemem láttára változott a város, már a múzeumi képeslapkiállításon is rácsodálkoztam az egyes épületre, hogy tényleg, ezek is itt álltak – mondta Deák János.

  • Várostörténeti séta (2)
  • Várostörténeti séta (3)
  • Várostörténeti séta (5)
  • Várostörténeti séta (6)
  • Várostörténeti séta (7)
  • Várostörténeti séta (8)

A Kulturális Örökség Napja alkalmából rendezett program apropója a múzeumban látható Üdvözlet Vásárhelyről! képeslapkiállítás, mely látogatói a korabeli képeslapok felvételein láthatták a korabeli Vásárhely épületeit.

Amit ott láttak, azt a valóságban nézhették végig, azaz azt, hogy az elmúlt 100 év alatt mekkorát változott a belváros, melyből teljes házsorok, jellemzően földszintes épületek tűntek el, majd emelkedtek a helyükbe mások.

Azt is megtudhatták, hogy a belváros átépítése több korszakon is átívelt, az újabb mai épületei egy része pedig az 1960-as és 1980-as évekből származik, s az építkezések az egykori belváros lebontása után kezdődtek.

Így megtudhatták, hol működött az egykori Népbank (mely épület homlokzatát most újítják fel), hogyan lett a mészárszékből, majd cukrászdából az épület bontása után a Nagytakarék és számos más érdekességet, s a sétálóutca ismertebb palotái és a múzeum épülete történetét is.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!