Európa-bajnok is részt vett az esélyegyenlőségi napon

A kerekesszékes kézilabdások is bemutatkoztak szombaton délelőtt a vásárhelyi esélyegyenlőségi napon, mely vendége volt Major Endre aranyérmes para-asztaliteniszező és Gyarmati Dorka, kutyusával Pemzlivel.

A Balogh Imsi Sportcsarnok aulájában a Liliom Napköziotthon és a Gastro-Ker Tanoda munkatársai, önkéntesei szerveztek foglalkozásokat, s mutatták be tevékenységüket, intézményük, szervezetük működését szombaton délelőtt.

Major Endre aranyérmes para-asztaliteniszezővel Katona Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézet oktatója, a Hód-Fürdő Kft. ügyvezetője beszélgetett.

– Rendkívül fontos, hogy a városban legyen esélyegyenlőségi nap, hiszen nagyon fontos, hogy társadalom tagjai megismerjék azokat az emberek és életútjaikat, akik a mindennapi életükben korlátozottak – igaz ez a megfogalmazás sem helyes, hiszen láthatóan nagyon jól elboldogulnak és teljes életet tudnak élni – mondta Katona Zsolt. Hozzátette: fontos, hogy azt is megismerjék, hogy vannak lehetőségek azok számára is, akik fogyatékossággal születik vagy egy baleset következtében válik azzá. – A sport egyfajta reményt ad ezeknek az embereknek és közelebb hozza őket az ép közösségekhez – világított rá a sport ezen szerepére is.

– Szép az amikor az ember ott a dobogón áll és megszólal a magyar himnusz, az nagyon megható, de csak néhány percig tart. Az út fontos, amit bejárunk addig, annak örüljön az ember és élvezze azt – mondta Major Endre aranyérmes para-asztaliteniszező, aki nemrégiben Angliában lett Európa-bajnok, legyőzve legnagyobb ellenfelét. Ezzel pedig kvalifikálta is magát a Párizsi Paralimpiára.

Nagy a kutyák szerepe az érzékenyítésben. – Igazából meghallgatnak téged, anélkül, hogy valamilyen mondanivalót szeretnének közvetíteni. És segítenek azoknak, akik nehezebben kommunikálnak emberekkel – tudtuk meg Gyarmati Dorka állatmentő. – Nagyon-nagyon fontos az érzékenyítés szempontjából, hogy a kutya anélkül nyit meg téged, hogy bármi önös érdeke lenne ebben. Azért is hoztam el Pemzlit, akit örökbe fogadtam, s kicsi korában a Dobó Katalin utca környékén kóborolt, hogy minél több emberrel megbarátkozhasson. Alapvetően ugyanis pozitív érzésekkel távoznak egy-egy ilyen alkalom után az emberek – mondta.

A napon a Szegedi Kerekesszékes Kézilabda Sportegyesület tagjai a pályán mutatták be tudásukat.

  • esélyegyenlőségi nap (1)
  • esélyegyenlőségi nap (2)
  • esélyegyenlőségi nap (3)
  • esélyegyenlőségi nap (4)
  • esélyegyenlőségi nap (6)
  • esélyegyenlőségi nap (7)
  • esélyegyenlőségi nap (8)
Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!