Elhunyt Kutas László, a Kislányos kút alkotója

Kutas László márciusban kapta meg a Kossuth-díjat, szeptember 12-én, 87 éves korában hunyt el. A Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti a szobrász- és éremművészt.

Budapesten született 1936. április 17-én, Sopronban érettségizett, iskolája, a Líceum több alkotással is kötődik hozzá: az utcai homlokzatán és az udvarban is több emléktábla utal a híres diákra, de ő tervezte Berzsenyi-díj palkettjét és az öregdiák-szövetség hűségérmét is, emellett a ballagók is az ő érmeit kapják. Sopronban ugyancsak több köztéri alkotása van – olvasható a soproni Berzsenyi Dániel Líceum oldalán.

A középiskola után felvételt nyert a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Gyenes Tamás, majd Pátzay Pál növendéke volt. Életpályája során többek közt mellszobrokat, emléktáblákat, domborműveket, kisplasztikákat és emlékérméket is alkotott, országszerte több tucat alkotását találjuk a köztereken – csak Sopronban 41 darab ilyen látható a közösségi nyilvántartás szerint. Legjelentősebb munkái közé tartozik a Winkler Barnabással közösen készített balfi Szerb Antal emlékhely, a soproni németek 1936-os kitelepítésének emlékműve, a papréti holokauszt emlékmű, a Fő téri Thurner Mihály szobor, vagy a Podmaniczky Frigyes emléktábla – aki nem mellesleg Kutas dédnagybátyja volt.

Hódmezővásárhelyen a Szent Antal utca és a Petőfi utca sarkán lévő Kislányos kút is az ő alkotása, aminek a neve valójában Diana. A szobrot 1989-es Őszi Tárlaton állították ki és ott vásárolta a város, a kútterv pedig Kendi Imréhez köthető.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!