Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A zentai csatára emlékeztek – Vásárhely is koszorúzott

1697-ben ezen a napon aratott győzelmet a Nyugat a keleti megszállókkal szemben a Tisza-parti településen, Zentán. Hódmezővásárhelyt Márki-Zay Péter polgármester és Berényi Károly alpolgármester képviselte.

A díszközgyűlés előtt Márki-Zay Péter és Czegledi Rudolf zentai polgármester rövid egyeztetést tartott a testvérvárosi, kulturális és gazdasági kapcsolatokról. A díszközgyűlésen Czegledi kiemelte: büszkeség zentainak lenni, különösen a dicsőséges csata 326. évfordulóján. A zentai csata meghatározta a mai Európa arculatát, amikor is 1697. szeptember 11-én a török hódoltság alatti magyarországi területek visszafoglalásának egyik legjelentősebb és legvéresebb csatáját vívták itt, amelyben a szövetséges keresztény seregek Savoyai Jenő herceg vezetésével győzelmet arattak II. Musztafa szultán seregén.

A rendezvényen többek között Recskó Béla fafaragó és festőművész, Miklós Miklós néptáncos és Mellik Zoltán asztaliteniszező munkásságát is elismerték, akiknek Hódmezővásárhely nevében Márki-Zay Péter is gratulált.

A hódmezővásárhelyieknek azért is lehet különleges ez az évforduló, mert Zenta Hódmezővásárhely testvérvárosa.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!