Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Júliusban valóban csökkent az infláció mértéke

Egyesek szerint ez eszméletlenül jó hír, és már őszre várhat az egy számjegyű, mások szerint azért még korai most pezsgőt bontani. Mindenesetre a KSH azt írta, hogy júliusban a fogyasztói árak átlagosan 17,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3%-kal nőttek, ezen belül viszont a ruházkodási cikkek 1,4, az élelmiszerek 0,9, a tartós fogyasztási cikkek pedig 0,5%-kal kevesebbe kerültek.

Éves alapon lassul az áremelkedés üteme, a júniusi 20 százalék után volt júliusban 17,6 százalék. Tíz hónap után van 20 százalék alatt a drágulás mértéke.

Az élelmiszerek ára viszont átlagosan 23 százalékkal drágább, mint egy éve ilyenkor. Leginkább a tojás (30 százalék), a tejtermékek (29,5), a kávé (28), a kenyér (26), a péksütemények (25), a vaj és vajkrém (24) ár nőtt, míg a háztartási energia 35 százalékkal drágult, ezen belül a vezetékes gáz 47, az elektromos energia 26 százalékkal, az üzemanyag 21 százalékkal kerül többe.

Az előző hónaphoz képest azonban csökkentek az árak. A tojás 5, a tej 4,4, a kenyér 3,9, a vaj és vajkrém 3,8, a tejtermékek 3,4, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 2,8, a baromfihús 2,6, a sajt 2,5, a száraztészta 2,0 százalékkal került kevesebbe, írja a Telex.

Azt is hozzáteszik, hogy bár sikernek tűnhet, hogy Magyarországon ennyit mérséklődött az infláció az elmúlt fél évben, nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon magas. Az Eurostat adatai szerint júniusban például 19,9 százalék volt az infláció Magyarországon, miközben az euróövezetben ennek kicsit több, mint a negyede, mindössze 5,5 százalék.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!