A tereprendezésnél tart a Kossuth tér felújítása

Haladnak a Kossuth tér – a cukrászda és az Ótemplom melletti része – majd 200 milliós felújításával.

Július 12-én elkordonozták a Kossuth tér Sarokház felőli részét, majd felverték a járdát. Elbontották a térrész szintkülönbségét elválasztó, még 1965-ből származó mellvédjét s az Ótemplom felől a sarokház felé vezető lépcsőt is, mely helyére újat építenek. Kivágták a rossz állapotban lévő az Ótemplom bejárata felől álló fenyőket (egyet már korábban ki kellett annak életveszélyes volta miatt.

. Majd az ótemplom körül 1741-ben emelt védfal megmaradt része tetejéről távolították el az ott növögető facsemetéket, majd magas nyomású vízzel lemosták végül kijavították a falat.

A belváros rehabilitációjának második és harmadik ütemét jelentő munkálatokat a fővárosi Trigon-Home Kft. nyerte el. A belváros rehabilitációja korábbi elemei a Rotary sétány kialakítása, a Hősök tere szökőkútja vagy a Szent Antal utca felújítása voltak.

A térkő burkolatot is felbontották

Az átalakítás során egyébként méltóbb helyre, a jelenleginél hátrább, előnyösebb pozícióba kerül a Szántó Kovács János szobor, az Ótemplom kertje nem változik, ám mivel az Örökségvédelmi Hivatal munkatársai szerették volna visszaidézni a védfal egykori nyomvonalát, ezt növénykazettákkal, díszítésekkel oldják majd meg. Padokat helyeznek ki a leendő sétányokra.

Az Ótemplom köré, a tervek szerint 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek, a templom körbejárható lesz. A Magtár körüli sétányon új, téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, illetve új padokat és kukákat telepítenek.

Önkéntesek tették szabaddá az Ótemplom bejáratát

A vasárnapi istentisztelet előtt kellett a szél vihar által összedöntött kordont elvinni az útból, hogy a hívek akadály nélkül bejussanak a templomba. A rendkívüli helyzet végül úgy oldódott meg, hogy a hívek fiatalabbjai önkéntes munkával tették járhatóvá a templomkapuhoz vezető bejáratot.

Így döntötte a vihar a kordont az Ótemplomhoz vezető útra. Önkéntesek tették szabadon

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!