Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Spanyolországban fogtak el egy algyői férfit, aki Magyarország legkeresettebb bűnözője volt

Az algyői K. Erik Tibort Európa legkeresettebb bűnözői közé sorolták és felkerültek az EUROPOL Most Wanted oldalára is. Őt és két társát július 19-én fogták el a spanyolországi Calp településen.

A nemzetközi műveletről és az elfogott elkövetők terhére róható bűncselekményekről tartott közös sajtótájékoztatót kedden Boross Zoltán r. ezredes, a Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály vezetője és María del Camino Martínez de Banos Martínez de Morentin hadnagy, a Guardia Civil Alicante EDOA (Equipo Delincuencia Organizada Antidroga) kábítószer elleni egység vezetője.

Elmondták, közös akcióban három magas szintű szervezett bűnözőt sikerült egy időben elfogni. V. Sándor István és társai 2020-ban és 2021-ben Bács-Kiskun vármegyében előbb Kecelen, majd Kecskemét külterületén mintegy 300 millió forint értékű beruházással egy professzionálisan felszerelt, számítógépes rendszer által távvezérelt, többezer cannabis sativa (kender) növény egyidejű termesztésére és feldolgozására szolgáló infrastruktúrát alakítottak ki.

Miután felszámolták, a bűnszervezet mind a hét tagját sikerült azonosítaniuk. Közülük kettőt rövid időn belül Magyarországon el is fogtak, míg a szökésben lévő öt tag ellen a Debreceni Járásbíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetése miatt.

Később bekerültek az EUROPOL Game Over elnevezésű médiakampányába, a legkeresettebb 54 európai bűnöző közé. Ez azért volt egyedülálló, mert korábban arra még nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre egyidőben öt személy is legyen a listán.

A gyanú szerint Spanyolországba menekültek és éveken át bujkáltak külföldi álneveken. Illegális tevékenységüket ekkor sem adták fel, kamionokba rejtve kábítószert csempésztek be hazánkba, az egyik szállítás során azonban lebukott a sofőr.

Idén májusban felmerült, hogy V. Sándor István és társai a híres spanyol Costa Blanca tengerparti üdülőterületen rejtőzhetnek. Ekkor a magyar hatóságok felvették a kapcsolatot a spanyolokkal és megszervezték a közös akciót.

Alicante tartományban, Calp településen sikerült elfogni Magyarország három legkeresettebb körözöttjét: V. Sándor István és V. Roland budapesti, valamint K. Erik Tibor algyői lakosokat. A bűnszervezet két tagja továbbra is szökésben van, az ő felkutatásuk is kiemelt feladat.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!