Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Drága lesz idén a vásárhelyi pálinka is

Akár 30-40 százalékkal is drágulhat idén a pálinka ára. A kifőzdékben főleg a magas energiaárakkal magyarázzák az áremelkedést, de egyes gyümölcsök esetében a rossz termés is szerepet játszik ebben. Még csak a pálinkafőző szezon elején tartunk, de az már biztos, hogy kajszibarackból nagy hiány lesz. A cseresznye és a meggy jó átlagos termést hozott, a szilva, alma és körte egyelőre jó termést ígér.

A pálinkakészítést több ponton is elronthatjuk, főleg ha rosszul készítjük el a cefrét. Ebben a székkutasi kifőzdében arra biztatják az ügyfeleket, bizzák rájuk ezt a munkafolyamatot is. Nagyon nem mindegy ugyanis, milyen minőségű gyümölcsöt teszünk a csefrébe, kimagozzuk-e a termést, milyen adalékanyagokkal segítjük kiforrni azt, illetve milyen hőmérsékleten tartjuk a hordókat.

Nemesített élesztő van benne, aroma feltáró enzimeket rakunk hozzá és utána egy 20-22 fokos hűtött tárólóba rakjuk a cefrét

– magyarázta a Vásárhelyi Televíziónak Kruzslicz Tamás pálinkafőzde tulajdonos. Ebben a helyiségben állandó hőmérsékleten, fénytől védett helyen tárolják a cefrét és naponta egyszer jól megmozgatják a folyadékot. Ezen a sárgabarack cefrén jól látszik, hogy rövidesen alkalmas lesz a kifőzésre.

Most azonban egyelőre egy adag cseresznyét töltenek az üstbe. Pillanatok alatt eléri a 70-80 Celsius fokot a cefre és megkezdődik a pálinkafőzés leglátványosabb része. Az úgynevezett aroma tornyon keresztül vezetik a forró folyadékot, ami ma már egy elterjedt eljárás.

A párlat fel fogja melegíteni a tornyot és az alacsonyabb az egyből felmegy a következőkre és utána egy hűtőn keresztül le fog jönni a pálinka

– mesélte a pálinkafőző a VTV-nek. Ekkor is nagyon kell figyelni a minőségre, hiszen a párlat elejét és végét nem szabad felhasználni.

A következő napokban itt már sárgabarackból főzik a pálinkát. Sajnos az idén a környékünkön alig termett ebből a gyümölcsből, így Észak-Magyarországon kellett beszerezni az alapanyagot. A szezon elején járunk, de a tendenciák már most jól láthatók.

A meggy az aránylag hozza a tavalyi szintünket, mint ami volt. Cseresznyéből nem olyan sokat szoktak hozzánk hozni. Sárgabarack az viszont ugyanúgy, mint a tavalyi évben, nagyon kevés van. Tehát itt a környéken el is fagyott szinte minden, az időjárás el vitte a sárgabaracktermést. Mi is most Gönc környékéről szereztünk sárgabarackot, ami kifőzésre kerül

– tette hozzá Kruzslicz Tamás.

Ennél is rosszabb hír, hogy az energiahordozók árának emelkedése miatt drágább lett a kifőzés díja, ami a pálinka árában is jelentkezni fog.

Felemelték magyarul mondva nekünk is a gáz árát. Most olyan 2000 és 2500 forint körül lesz a főzési díj ebben az évben, tavaly ez 1500 forint volt.

– árulta el.

Ez a pálinka literenkénti árát 30-40 százakékkal növeli majd. A kifőzdék forgalmán ez egyenlőre nem látszik, hiszen a boltokban kapható égetett szeszekhez képest még mindig olcsóbb a saját termésből főzetett pálinka.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!